Förvara picknickmaten rätt

Gott till picknicken! Klicka på bilderna för recept på på örthummus, pitabröd, grillad kyckling och grekisk sallad.

Tänk på följande i sommarköket:

  • På sommaren lönar det sig att köpa maten så nära det egna kylskåpet som möjligt. Kylväska och -kasse är utmärkta att ha med sig då man handlar. De produkter som kräver kylförvaring ska man plocka sist i kundvagnen. Packa upp inköpen genast vid hemkomsten. Kom ihåg att vakuumförpackade livsmedel ska förvaras som färska. Speciellt uppmärksam ska man vara på att kylkedjan hålls obruten för lätt förskämbara livsmedel så som färskt kött och färsk fisk samt mjölkprodukter.
  • Hygienen överlag och handhygienen speciellt ska inte underskattas. Den är speciellt viktig på sommaren, då vill vi verkligen inte ligga och darra i spysjuka. Råa och tillredda livsmedel ska hanteras med olika redskap. Mat som ska serveras varm ska vara het och kall mat ska vara kall. Om man vill ha varm soppa med i utflyktskorgen ska den vara kokhet när den hälls i termoskanna. Tillredda produkter som ska ätas kalla bör snabbt kylas till kylskåpstemperatur efter tillredningen och först sedan placeras i en kylväska, men ställ inte het mat i kylskåpet.
  • Det är behändigt att ta med sig mat ut i naturen i en kylväska eller -kasse. I en romantisk utflyktskorg kan man ha torra livsmedel som inte kräver kylförvaring. Om resan till picknickplatsen tar mer än två timmar lönar det sig att skaffa mat som kräver kylförvaring först i närheten av utflyktsmålet. Detsamma gäller när man far till sommarstugan.
  • Om maten står framme länge i värmen ska man inte ta matresterna med sig hem till kylskåpet. För att det ska bli så lite matrester som möjligt lönar det sig att ta med endast så mycket mat som behövs för dem som deltar i utflykten. Och såklart; medvetna friluftsmänniskor städar upp efter sig på utflyktsplatsen och tar skräpet med sig därifrån.

/ Elisabeth Eriksson, sakkunnig inom huslig ekonomi

Se alla artiklar