Föreningsaktuellt: Matkultur i Övermalax

Föreningsaktuellt: Matkultur i Övermalax

Övermalax Marthaförening är en av de föreningar som valde att fira matkulturdagen. Redan förra året inledde marthorna ett samarbete med Övermalax skola.

– Jag tog helt enkelt kontakt med lågstadieskolan i vår by och frågade om de ville samarbeta med oss, säger Gunnel Svenns som är ordförande i Övermalax Marthaförening. Skolan tyckte det var en utmärkt idé. Då hyrde vi uf-lokalens kök och bjöd in alla elever i årskurs fyra för att laga mat och desserter, den gången med fjolårets tema buskbär som huvudingrediens. Vi kunde täcka kostnaderna för hyran av lokalen med det så kallade föreningsstödet vi hade fått från Marthaförbundet.

I år ville skolan fortsätta det lyckade samarbetet och årets fyror fick komma till Övermalax uf-lokal Solhem för att laga mat med marthorna. Nu var det så dags att ta sig an temat inhemska proteiner från växtriket.

– Detta är ett omtyckt samarbete, berättar Gunnel Svenns. Vi får dela kunskap om vår matkultur och laga mat med lågstadieeleverna. Årets tema var spännande, vi fick använda en del lite mindre kända råvaror på ett nytt sätt! Bland annat ärtcheesetårtan var uppskattad. En av eleverna blev riktigt inspirerad och skulle laga den hemma och överraska familjen med en vackert grön tårta!

Redan klockan nio var eleverna på plats i köket, tjugo ivriga tioåringar. Under dagen fick de jobba i grupp och tillsammans med marthorna tillredde man fem olika rätter.

– Det var inga problem att få med marthor, säger Gunnel. Med hjälp av understöd från Aktiastiftelsen kunde vi stå för hyran av köket. Och bjuda eleverna på en lite annorlunda skoldag!

– Det fanns en del spännande recept i årets matkulturmagasin. Under vårt nästa marthamöte ska vi smaka på några rätter. På så sätt kan vi inspirera varandra att pröva på något nytt, avslutar Gunnel.

Övermalax Marthaförening hör hemma i Malax kommun och har 38 medlemmar.​

Matkulturmagasinet sänds numera hem till alla marthor. I fall också ni vill dela kunskap och inspirera andra går det att beställa fler exemplar av magasinet från Marthaförbundets kansli. Även broschyren "Sköna böna, snärtiga ärta" som Ungmartha och projektet Tack för maten! har gett ut finns att beställa till exempelvis daghem, eftisar och övrig barnverksamhet genom att meddela önskad mängd och postadress till ung(at)martha.fi.

Se alla artiklar