Förbered julaftonsmiddagens fiskbord hemma

Förbered julaftonsmiddagens fiskbord hemma

Grava fisken själv och laga dina egna strömmingsinläggningar, det är mycket lättare än vad man kunde tro. Du kommer garanterat spara pengar på kuppen, och det viktigaste av allt – det är så mycket godare! Ni som hör till dem som väljer bort fisken på julbordet kan stanna kvar på sidan eftersom vi har tagit fram ett recept för er också. Vad sägs om senapsmarinerad äggplanta istället för senapssillen?

Äppelgravad sik med kall äppelsås

Ingredienser:
2 sikfiléer
2 msk grovt havssalt
2 msk senapsfrön
1 inhemskt äpple
½ dl äppelmust/god äppeljuice

Äppelsås:
2 inhemska äpplen
½ tsk senapsfrön
½ msk smör
1 tsk olja
150 g créme fraiche
¼ tsk salt

Så gör du:

  1. Det rekommenderas att fisken fryses minst ett dygn i -20 grader eller 4 dygn i -18 grader för att undvika parasiter. I detta recept lämpar det sig bäst att fisken fryses innan gravning, bena gärna ur filéerna innan.
  2. Placera filéerna med skinnsidan nedåt i en form och gnid dem lätt med salt och senapsfrön.
  3. Riv äpple och strö det på den ena filén. Häll på äppelmust och placera den andra filén ovanpå den med äpple så att skinnsidan är vänd uppåt. Pressa lätt ihop filéerna.
  4. Täck formen och ställ kallt. Låt grava cirka 1–2 dygn. Vänd fisken ibland så att gravningen blir jämn.

Äppelsås:

  1. Skala och skär äpplen i små tärningar. Stöt senapsfrön i en mortel.
  2. Hetta upp smör och olja i en stekpanna. Tillsätt äpplen och malda senapsfrön. Stek äppeltärningarna några minuter på svag värme. Låt svalna.
  3. Blanda avsvalnade äpplen med crème fraiche och salt. Smaka av och ställ kallt fram till servering.
  4. Äppelsåsen passar också bra som tillbehör till andra gravade och rökta fiskar på julbordet.
Senapsmarinerad äggplanta: Ett veganskt alternativ till sillen.
Senapsmarinerad äggplanta: Ett veganskt alternativ till sillen.

Senapsmarinerad äggplanta

Ingredienser:
1 stor äggplanta
1 tsk salt

Marinad:
½ dl senap
½ dl rybs- eller olivolja
2 msk socker
½ dl rödvinsvinäger
1 dl havregrädde
1 rödlök
½ dl finklippt dill

Så gör du:

  1. Skala äggplantan och koka 2 minuter i lättsaltat vatten. Låt rinna av.
  1. Skala och finhacka löken.
  2. Blanda samman alla ingredienser till marinaden förutom grädden.
  3. Vispa i havregrädden. Såsen blir simmig och tjock. Rör sedan ner auberginbitarna och lägg på burk.
  4. Låt stå i kylskåp ett par dagar. Servera med potatis, till jullimpan eller knäckebrödet.

Strömmingsinläggning med fiskrom

Ingredienser:
600 g strömmingsfiléer eller 1 kg hela orensade
5 dl vatten
1 dl ättika
1 msk salt

Sås:
3 msk majonnäs
2 dl creme fraiche eller grekisk yoghurt
½ dl fiskrom
lite krossad vitpeppar

Gör så här:

  1. Rensa strömmingen och ta bort ryggbenet om du använder hel strömming. Skölj fiskfiléerna.
  2. Blanda samman ättikslagen. Lägg ner strömmingen och låt den ligga 3–4 timmar i lagen i kylen.
  3. Låt filéerna rinna av väl i ett durkslag. Dra av skinnet.
  4. Blanda ihop såsen. Smaka av med vitpeppar. Vänd försiktigt ner strömmingen och låt den stå i kylen, gärna 12–24 timmar. Strömmingsinläggningen håller i kylskåp upptill 3 dygn.
Se alla artiklar