Fira pappa med en skogsdoftande trerätters

Fira pappa med en skogsdoftande trerätters

Är det redan fullbokat på stans restauranger inför farsdag? Ta restaurangen hem och bjud pappa på en trerätters middag, där säsongens råvaror står i fokus.

Smak av skog och fisk. Rotsellerin lyfter den klassiska potatisröstin!
Smak av skog och fisk. Rotsellerin lyfter den klassiska potatisröstin!

Rösti med rotselleri och fiskröra

4 portioner

Ingredienser:

Rösti:

500 g potatis

500 g rotselleri

1 tsk salt

Fiskröra:

½ rödlök

½ äpple

150 g kallrökt forell

300 g crème fraiche

1 msk citronsaft

svartpeppar och salt

dill

Gör så här:

Rösti: skala rotfrukterna och riv på rivjärnets grova sida. Lägg i en bunke och lägg i saltet, blanda om och låt stå tills vatten släpps från potatisen.

Hetta upp en stekpanna med en skvätt olja, ta en sked av rivet i handen och krama ur vattnet. Fördela tunt i stekpanna och stek på medelvärme tills den är gyllene. Sväng och tillsätt en klick smör, stek igen tills gyllene.

Fiskröra: finhacka rödlök, äpple och forell. Blanda med crème fraichen och krydda upp med citronsaft, salt och peppar. Klipp över dill och blanda ner.

Servera en klick fiskröra på den nystekta röstin och garnera med dill.

Älgwallenbergare
Lyxiga älgwallenbergare. Viltkött har än högre proteinhalt och lägre fetthalt än kött från till exempel nötkreatur eller gris. Därför lämpar sig älgkött väl för wallenbergare, eftersom fett från både vispgrädde och äggula tillsätts.

Älgwallenbergare

4 portioner

Ingredienser:

400 g älgfärs, fri från senor och fett (annat vilt- eller nötkött fungerar också)

4 äggulor

1 1/2 tsk salt

1 krm vitpeppar

2 dl vispgrädde

1 dl ströbröd

Smör till stekning

Gör så här:

Kyl ingredienserna väl, de ska vara iskalla.

Mixa färsen med salt, peppar och äggulor en stund i en mixer. Tillsätt grädden, lite i taget, under hård omrörning med en träslev. Låt färsen vila en stund.

Dela blandningen i fyra delar och platta sedan ut till fyra biffar, cirka 1,5 centimeter höga.

Rulla biffarna i ströbrödet och lägg över på en skärbräda.

Värm en stekpanna med smör. Stek wallenbergarna gyllenbruna på båda sidor på svag värme, cirka fyra minuter på varje sida.

Lägg upp wallenbergarna på serveringsfat eller direkt på tallriken.

Fräs ur pannan med en smörklick och häll skyn över wallenbergarna. Servera med rårörda lingon och potatismos.

Havtornssoppa
Värmande dessert. Syran från havtornen gifter sig väl med den söta och krämiga glassen. De söta kakkrutongerna ger en härlig textur till rätten.

Varm havtornssoppa med glass och kakkrutonger

4 portioner

Ingredienser:

8 dl vatten

2 dl havtornssaft

2 msk potatismjöl

1 dl socker (eller ½ dl för en syrligare soppa)

Kakkrutonger:

1 bit mjuk kaka/bulle/tårtbotten

2 msk olja eller smör

Till servering:

4 kulor vaniljglass

kakkrutonger

Gör så här:

Börja med kakkrutongerna: skär kakan eller bullen i tärningar. Värm olja i en stekpanna och stek krutongerna tills de får gyllenbrun färg. Låt krutongerna svalna på ett fat eller liknande.

Värm vatten, havtornssaft och potatismjöl i en kastrull under omrörning tills soppan tjocknar, lyft bort från värmen. Soppan skall ej koka. Smaka av soppan med socker.

Häll upp den varma soppan i två skålar. Lägg en kula glass i soppan och strö på kakkrutonger. Servera genast.

TIPS

Martha tipsar

Du kan också tillreda krutonger av exempelvis gammalt ljust bröd. Tillsätt då lite socker och kardemumma under stekningen.

Se alla artiklar