Erica Håkans: En svala gör ingen sommar?

Erica Håkans: En svala gör ingen sommar?

Erica Håkans ställer sig frågan: Hur ska man njuta av sommaren på ett hållbart sätt?

Ordspråket ”en svala gör ingen sommar” tros härstamma från en fabel av Aisopos om en ung man som fick ärva en förmögenhet. Dessvärre slösade mannen bort sina tillgångar; till slut hade han bara sina vinterkläder kvar. En dag fick han se en svala, varpå han drog slutsatsen att vintern var över och sålde de varma kläderna. Följande dag slog vädret om och mannen hittade svalan halvt förfrusen på marken. Den unge mannen hade inga ägodelar kvar och önskade att han aldrig hade sett svalan.

När sommaren närmar sig känns berättelsen aktuell. För ungdomar och studerande innebär sommaren ofta jobb, men vi andra har plötsligt mer fritid än vanligt och då är det lätt hänt att låta sig ryckas med och spendera mer än man har tänkt. Hur ska man då njuta av sommaren på ett hållbart sätt?

Faktum är att just sommaren förmodligen är den enklaste årstiden att vara hållbar. Finlands natur visar sig från sin bästa sida och för den som har gröna fingrar går det att förlänga sommaren i båda ändarna genom att odla själv. Man behöver inte ett helt trädgårdsland, det går bra med ett par lådor på balkongen eller krukor på fönsterbrädet. Mer närproducerat än så blir det inte och det är kul även för barn att följa med hur grödorna växer.

Vill man inte odla kan man besöka en gårdsbutik eller testa självplockning av jordgubbar. Man får välja ut de praktfullaste exemplaren och även stoppa direkt i gapet. Mot sensommaren dukar skogen upp med ytterligare plockning av vilda bär och svamp.

Sommartid är det förhoppningsvis varmt och soligt, så man kan gott skippa utlandsresan och turista i sin absoluta närhet. Man kan gå till stranden eller läsa i parken, låta bilen stå och gå en vandringsled eller ta en cykeltur, spela badminton, kasta pil, spela kubb eller till och med krocket. En del bibliotek lånar ut sportredskap. Njut av natur eller kultur, det är ofta helt gratis. Det ordnas allehanda festivaler och evenemang. Besök gärna ett hembygdsmuseum. Det ger nya perspektiv på tillvaron att se hur folk levde förr i tiden.

Regnar det går det lika bra att ha knytkalas i stället för picknick, tälta inomhus eller damma av ett av de där långkörarna till brädspel som man inte annars kommer sig för att plocka fram.

På marknader och byaloppisar kan man fynda eller varför inte själv passa på att sälja saker man inte längre behöver.

Men hur var det då med budgeten? Det är lätt att säga att om man resten av året lever så att det blir pengar över gör det inte så mycket om sommaren är mer avslappnad även på den punkten. Faktum är dock att inköp sällan gör oss så lyckliga som vi tror. Jag rekommenderar därför att man alltid sover på saken när man tänkt spontanhandla.

Är det fråga om en marknad som du bara besöker en gång, kolla om försäljaren säljer på webben eller om du kan reservera prylen en stund, gå på lunch och komma tillbaka. Vill du fortfarande köpa, för all del, du kan bara använda pengar medan du lever, men skuldsätt dig aldrig för konsumtionens skull.

Ofta ligger det en viss känsla bakom köpimpulsen. Identifiera vilken och fråga dig om du kan få bättre utlopp för den på något annat sätt. Det jag tycker är mest okej att spendera mer på är sådant som skapar nya minnen, gärna tillsammans med andra. Dina sommarminnen är ovärderliga. Låt därför fantasin flöda hellre än pengarna.

För att återvända till fabeln om mannen och svalan har jag valt att tolka den så att den handlar om förväntningar. Sommaren är troligen den årstid vi ställer högst och ibland fullständigt orimliga förväntningar på. Mitt främsta råd är därför att på sommaren är det tillåtet att bryta rutiner. Vad du än väljer att eller vill göra är detta tiden på året som du minst av allt ska försöka prestera.

Så om vi i stället för att trappa upp skulle använda sommaren till att förenkla tillvaron? Tillåta oss att ta dagen som den kommer och acceptera att planer ändras? Kanske kan vi ändå uppskatta en enda svala för vad den är? En enklare tillvaro är många gånger den mest hållbara, på alla plan.

Erica Håkans är bosatt i Vasa. Hon är copywriter, översättare och fil.mag. i engelska, aktuell med debattboken Lyckohjulet som utkom på Förlaget Scriptum i augusti 2021. Erica har dansat sedan barnsben och skriver även dikter och annan skönlitteratur. Hon gillar vintagekläder och det norska bandet a-ha och ogillar dokusåpor samt nedskräpning.


Se alla artiklar