En billigare sommar med familjen - vi tipsar om 6 gratisaktiviteter

En billigare sommar med familjen - vi tipsar om 6 gratisaktiviteter

Genom noggrann planering kan man få till både roliga och prisvärda aktiviteter som inte kostar skjortan. Marthaförbundet tipsar om hur du kan maximera sommaren med barnen - utan att spräcka budgeten.

Att semestra med barn kan vara förmånligt med rätt planering. Men det kräver en tydlig plan och en budget som alla håller sig till. Genom att inkludera barnen i planeringen blir det lättare. Kanske de också får hantera en liten summa pengar för egna aktiviteter?

Tänk också på att inte överplanera. Barn behöver tid för återhämtning och till och med tristess. Varje minut behöver inte fyllas med aktiviteter. Ge utrymme för lugna stunder och spontana upptäckter.

Som förälder hittar du många kostnadsfria eller billiga aktiviteter genom kommunens eller stadens evenemangslistor. Bibliotek är en guldgruva av aktiviteter. Håll också utkik efter annonser i sociala medier! Men framför allt: använd fantasin! En enkel promenad kan bli ett spännande uppdrag att hitta olika träd och växter.

Här nedan följer tips och idéer på aktiviteter som inte belastar ekonomin för mycket. Planering, kreativitet och öppna samtal med barnen är nyckeln till en lyckad sommar.

6 förmånliga sommaraktiviteter

Aktivitet 1: picknick
Att äta utomhus ger en extra krydda till måltiden. Packa en korg med både söta och salta godsaker. Glöm inte glassen i mattermos! Picknicken kan genomföras i en park, i naturen, eller till och med på bakgården.

Aktivitet 2: Odla ett grönsaksland
Att odla ett grönsaksland tillsammans är både lärorikt och roligt. Ta del av Marthaförbundets odlingsbroschyr för att få inspiration och praktiska tips. Det här projektet ger barnen en förståelse för naturens kretslopp och värdet av egenodlade grönsaker.

Aktivitet 3: Museibesök och ny kunskap
Museer är utmärkta platser för att lära sig nya saker tillsammans. Många museer erbjuder workshops där barn kan lära sig baka, koda eller sticka. På YouTube finns kanalen Ungmartha med pedagogiska videor som lär ut allt från att göra spenatplättar till att bygga insekthotell. Organisera temadagar, som en speldag eller naturdag för att skapa variation.

Aktivitet 4: Plocka skräp
Organisera en gemensam skräpplockardag med vänneri närområdet. Det är en bra möjlighet att lära barnen vikten av att ta hand om miljön och att återvinna. Kanske ordna en tävling vem som plockar mest? Samtidigt kan du gå i genom återvinningens grunder med barnen. 

Aktivitet 5: Låt barnen planera en middag med vänner!
Låt barnen bjuda in vänner på middag och involvera dem i planeringen! Laga mat tillsammans med barnen och använd inhemska ingredienser. Duka fint tillsammans!

Aktivitet 6: Träna barnens entreprenörsanda
Inspirera barnen att tjäna egna pengar genom att sälja gamla leksaker eller baka kakor. Att ställa till med en småskalig kiosk- eller torgförsäljning kan bidra till glasspengar! Ordnas det loppisrace nära er? Uppmuntra barnen att vara med!


Marthas budgetblad för barn

Marthaförbundet budgetblad för barn är en överskådligt hjälpmedel för att hålla koll på veckopengen. Att planera i förväg och inkludera barnen i beslutsprocessen kan minska besvikelser och öka förståelsen för familjens ekonomiska situation.

Printa ut Marthas veckoplan!

Tänk på!

  • Förbered matsäck för utflykter för att spara pengar som kan användas till andra roliga aktiviteter.
  • Barn kan ibland jämföra sina sommarplaner med sina vänners. Öppen kommunikation om familjens situation och möjligheter är nyckeln. Betona de roliga och prisvärda aktiviteterna ni planerar och låt barnen vara med och välja.
  • Vad minns du bäst från din egen barndom? Ofta är det de återkommande, enkla ritualerna! Skapa era egna sommarritualer, som att läsa en bok tillsammans eller sköta om ert grönsaksland. Dessa stunder kan bli barnens starkaste minnen.

Text: Marthaförbundet
Foto: Karin Lindroos

Se alla artiklar