Diska och tvätta på stugan utan att belasta Östersjön

Diska och tvätta på stugan utan att belasta Östersjön

Gråvattnet som uppstår vid disk eller tvätt kan beroende på innehåll bidra till övergödning av Östersjön. Se till att gråvattnet inte rinner direkt ut i havet och välj miljömärkta disk- och tvättmedel, gärna fast tvål.

Vi har sällan tekniska lösningar på sommarstugan för rening av gråvatten, alltså avloppsvattnet från bad, disk och tvätt. Vi kan ändå med några enkla åtgärder direkt minska belastningen i Östersjön. 

  • Se till att gråvattnet inte rinner direkt ut i havet, låt det i stället sippra ner i marken. De organiska komponenterna i tvättmedlet filtreras och bryts ner inom ett par dagar i jordmånen tack vare mikrober och görs på detta sätt oskadliga. Gråvattnet innehåller näringsämnen som används av alger och växter för tillväxt. Stora mängder näringsämnen i vattnet förorsakar algblomningar av blågröna alger och ökade mängder av ettåriga trådalger. Dessa tar livsutrymme av Östersjöns nyckelarter så som blåstång, en art vars förekomst är essentiell för andra arters överlevnad i ekosystemet.
  • Det viktigt att välja miljömärkta disk- och tvättmedel. Miljömärket hänvisar till att produkten är den mest miljövänliga i sin kategori. Disk- och tvättmedel innehåller en blandning av många olika kemikalier. Enskilda kemikaliers påverkan är kända, men hur de reagerar i en cocktail och påverkar livet i naturen är okänt, eftersom alla de olika kombinationerna är omöjliga att undersöka. Med gråvatten kan även mikroplaster från kosmetika föras till näringskedjorna då de sköljs ut i havet. Om du väljer en fast tvål undviker du flera skadliga ämnen, minskar konsumtionen av plaster och har även färre förpackningar att sortera. Diskmedel och tvål i flytande form innehåller ofta mycket vatten och kräver därför konserveringsmedel för att hindra bakterietillväxt. Ett allmänt konserveringsmedel är methylisothiazolinone som klassas som allergiframkallande. Välj i stället miljömärkta och parfymfria produkter. Ofta innehåller lokala handgjorda produkter färre skadliga ämnen. Ju kortare innehållsförteckningen med substanser är, desto miljövänligare brukar produkten vara.

Martha tipsar

Gör eget schampo

Testa gärna att göra ett eget äggschampo.

Se alla artiklar