Den nationella klädbytardagen 19.11

Den nationella klädbytardagen 19.11

Sedan 2013 arrangerar Marthaförbundet årligen Den nationella klädbytardagen, i år 19.11. Målet med dagen är att genom klädbyten runt om i landet, arrangerade av marthaföreningar, -kretsar och -distrikt, sätta kläder i rotation, och samtidigt uppmärksamma problemet med textilavfall. I år vill vi väcka diskussion kring kläder och kemikalier, och hur du genom dina garderobsval kan minimera mängden kemikalier i din vardag.


5 tips för hur du undviker kemikalier i garderoben

  • Ta reda på hur dina kläder är producerade. Kemikalier som kan vara skadliga för hälsan används i flera steg i klädproduktionen, bland annat vid färgning av tyg och efterbehandling av exempelvis skrynkelfritt tyg.
  • Välj gärna material som inte kräver mycket kemikalier vid framställning, exempelvis linne och ull. Ett gott alternativ är plagg där tyget är återvunnet av äldre plagg.
  • Tvätta gärna nyinköpta kläder och sängkläder, speciellt underkläder som är närmast kroppen, för att minska på eventuella rester av kemikalier.
  • Undvik om möjligt plagg med plastiga tryck, dessa innehåller ftalater. Miljövänligt färgtryck är att föredra.
  • Prioritera om möjligt kläder som är producerade nära och inte behövt resa långt, då frakt av kläder kräver användning av kemikalier för att skydda dem mot skadeinsekter eller fukt.

Vill du veta mera? Lyssna på Marthapodden!

Hur ser ett klädesplaggs väg ut från bomullsplantagen till din garderob? På vilket sätt utsätts plagget och de som arbetar inom industrin för kemikalier på vägen? Och hur gör du för att minimera mängden kemikalier i garderoben? Ekologirådgivare Anita Storm och informatör Karin Lindroos diskuterar kläder och kemikalier i det senaste avsnittet av Marthapodden.

Se alla artiklar