Hemmets osynliga kostnader – 20 smarta spartips

Hemmets osynliga kostnader – 20 smarta spartips

Vad kostar det att duscha, vad påverkar dina utgifter för vattenförbrukningen och hur kan du få ner din elräkning? Ofta kan du sänka kostnaderna för vatten- och elförbrukningen i hemmet genom att gå igenom dina utgifter. Samtidigt sparar du också energi och hushållar med naturresurserna.

Koll på temperaturen?

Uppvärmningskostnaderna utgör den absolut största utgiftsposten för energiförbrukningen i hemmet. Därför kan det vara värt att leta fram en termometer och säkerställa att inomhustemperaturen inte är onödigt hög. En hälsosam inomhustemperatur är 20–22 grader, i sovrummet kan du gärna sänka temperaturen med några grader. I förråd och garage räcker det med 5–12 grader.

TIPS!

  1. Skruva ner elementet. Att sänka temperaturen med en grad, sänker uppvärmningskostnaderna i hemmet med cirka 5 procent. 
  2. Ta vara på värmen från bastu och ugn. Öppna dörren till bastun eller luckan till ugnen efter uppvärmning, då har du möjlighet att ta vara på överskottsvärmen.
  3. Stäng fönster och dörrar ordentligt då det är kallt ute. Se också till att tätningarna är i skick, så att värmen inte läcker ut i onödan.

Exempel

Egnahemshus 120 m²

Vi utgår från ett 120 m² stort egnahemshus som förbrukar 18 000 kWh per år. Ifall uppvärmningen utgör 68 procent av detta, innebär det att 12 240 kWh går åt till uppvärmning. Med ett elpris på 0,17 euro per kWh är uppvärmningskostnaderna 2 080 euro per år. Att sänka temperaturen med en grad ger en totalförbrukning på 11 628 kWh, det vill säga 1 977 euro per år. Den sammanlagda besparingen är 103 euro per år.

Långa eller korta duschar?

Visst är det skönt med lång och varm dusch på morgonen! Men är den fortfarande lika skön när du vet att din 15 minuter långa duschstund kostar dig 450 euro per år? Ifall du duschar 5 minuter blir kostnaden 150 euro. Du kan alltså spara 300 euro per år genom att se över dina duschvanor.**

TIPS!

  1. Stäng av kranen när du schamponerar håret. Tänk på att under varje minut i duschen gör du av med drygt 12 liter vatten.
  2. Se till att omedelbart åtgärda en läckande kran eller toalett. En liten läcka i toaletten som inte åtgärdas kan ge ett 1 000 euros tillägg till dina vattenkostnader
  3. I mindre husbolag eller i egnahemshus kan du spara på vattenkostnaderna genom att ta vara på regnvattnet. Regnvatten kan mycket väl användes till att exempelvis vattna gräsmattan eller tvätta bilen.
  4. Låt inte kranen rinna då du borstar tänderna, använd en mugg i stället.
  5. Då du köper ny toalettstol kan det vara värt att välja en där mängden spolvatten kan justeras. I normala toalettstolar används 6 liter vatten per spolning. Varje spolning kostar sålunda kring 0,03 euro.

    Rätt val av vitvaror?

    Då du köper nya vitvaror är det viktigt att kontrollera varans energimärkning. Den anger hur energikrävande varan är. Skalan går från G–A. I A-klassen finns dessutom kategorierna A+, A++ och A+++, som är extra energisnåla. Majoriteten av de vitvaror som säljs hör till A-kategorin.

    Exempel på elförbrukning för kyl-frys-kombinationsskåp:

    ENERGIKLASSFÖRBRUKNINGFÖRBRUKNINGSKOSTNAD
    A+308 kWh52 euro/år
    A++232 kWh39 euro/år
    A+++172 kWh29 euro/år

    TIPS!

    1. Ta hand om dina vitvaror. Avfrosta frys och kyl med jämna mellanrum, kolla tätningar, dammsug bakom kylskåpet och rengör tvättmaskinen. Tar du hand om dina vitvaror, håller de längre.
    2. Tänk på hur du placerar vitvarorna i köket. Kyl och frys bör inte placeras bredvid värmealstrande maskiner, såsom ugn, tvättmaskin eller värmeelement.

    Belysningen i skick?

    Att låta lampan lysa hela tiden kostar inte många cent i timmen, men ifall du har fler lampor på, och dessutom i onödan, kan det snart märkas i elräkningen.

    TIPS!

    1. Släck lampan då du inte behöver den, det är ett enkelt sätt som direkt påverkar storleken på din elräkning.
    2. Återvinn dina lampor. Närmaste återvinningen hittar du på https://www.kierratys.info/.

    Kostnadseffektiv matlagning?

    Att laga mat är inte gratis. Att dagligen använda två kokplattor, alternativt ugn, kan kosta dig 110 euro om året.

    TIPS!

    1. Använd rätt platta för rätt kastrull, det vill säga en liten platta för en liten kastrull, en större platta för en stor kastrull. Skruva ner plattan då vattnet kokar och kom ihåg kastrullocket.
    2. Laga större satser på en gång, så att du inte behöver värma upp ugnen varje dag. Då sparar du också tid.

    Bykar du smart?

    Finländarna använder tvättmaskinen flitigt, det är inte ovanligt att tvättmaskinen snurrar 220 gånger per år i de finländska hushållen. Ifall maskinen drar 10 000 liter vatten per år och elförbrukningen är 179 kWh per år, kan kostnaden bli upp till 75 euro per år.

    TIPS!

    1. Välj tvättmaskin efter dina behov. För en person kan det räcka med en maskin som drar tre kilo tvätt, medan ett större hushåll kan behöva en maskin för åtta kilo tvätt.
    2. Tvätta gärna vid lägre temperaturer. Ofta räcker det med att använda ett 30-gradigt tvättprogram för att kläderna ska bli rena.
    3. Fyll maskinen, tvätta inte halvfulla maskiner. Fundera på om plagget behöver tvättas i tvättmaskin, eller om det skulle räcka med att rengöra enstaka fläckar med till exempel galltvål. Detta är skonsamt för din plånbok och för naturen, och även för ditt klädesplagg eftersom ett aktivt tvättande sliter på kläderna.
    4. Torktumlare kan kännas som en praktisk lösningen i vardagen, men kom ihåg att ifall du använder den efter varje tvätt kan det komma att kosta dig 165 euro om året.

    Maskin- eller handdisk?

    Diskar du i maskin eller för hand? Även här kan man jämföra priser. Den totala förbrukningskostnaden för diskmaskinen blir 0,15 euro per gång (54,75 euro per år), medan kostnaden för att diska för hand ligger på mellan 0,28 och 1,03 euro per gång, beroende på hur mycket vatten du använder. Det kan alltså bli upp till 320 euro dyrare per år att diska för hand jämfört med att diska i maskin!

    TIPS!

    1. Ifall du diskar för hand lönar det sig att fylla diskhon med vatten i stället för att diska under rinnande vatten.
    2. En diskmaskin är ett större engångsköp, men kan i drift vara ett billigare alternativ än att diska för hand.

    *Kostnaderna är riktgivande och är beräknade på medeltal. Elförbrukningen för vitvarorna kan variera beroende på märket. Priset på el är också riktgivande. Säkerställ att du har det förmånligaste elavtalet genom att konkurrensutsätta.

    **För personer som bor i ett husbolag är kostnaderna för vattenförbrukningen oftast inbakade i vederlaget eller i hyran, vilket innebär att det inte direkt går att påverka utgifterna. Det är ändå bra att komma ihåg att vattenförbrukningen också belastar naturen, därför kan det av ekologiska skäl vara värt att se över den egna vattenkonsumtionen.

    Se alla artiklar