Bästa skolköket finns i Ekenäs

Sammanlagt tretton skolor hade nominerats för bästa skolköket i Svenskfinland, och nivån på kandidaterna var hög.

– Vi hade tretton goda kandidater, som alla redan är vinnare. Egentligen är det lite sorgligt att kunna ge en utnämning till endast fem av dem, konstaterar Marthaförbundets projektledare Harriet Strandvik.

Hedersbenämningen Bästa skolköket i Svenskfinland beviljas en skola som satsar på mat och kvalitet samt har en kunnig personal som får arbeta med goda råvaror. Andra kriterier är att eleverna får hembakat bröd och serveras grönsaker från ett rikt salladsbord samt att det finns en skolmatsal där gästerna trivs.

I prismotiveringarna nämns att vinnaren, Mikaelskolan i Ekenäs, målmedvetet satsar på kvalitet och främjar ekologiskt, biodynamiskt, närproducerat och hemgjort.

– Mikaelskolan är ett föredöme för hela Finland. Måltiden ses som en viktig del av det pedagogiska arbetet, och genom maten vill man stimulera alla sinnen, säger Harriet Strandvik.

Förutom en hedersbenämning delas det i år också ut fyra hedersomnämnanden. De går till Såka skola, Såka daghems- och Byagårdsförening i Karleby, högstadiet i Petalax i Malax, Ekenäs högstadieskola och Övernäs skola i Mariehamn.

Utdelningen av priset sker i samband med Marthaförbundets seminarium Skolmaten i fokus på Yrkesinstitutet Prakticum i Helsingfors den 15 februari, klockan 16–18.

Som bilaga hittar ni prismotiveringarna.

Mera information och frågor: Harriet Strandvik, projektledare och hushållslärare. Tfn 044 280 6596, e-post: harriet.strandvik@martha.fi

Alla bilder från seminariet kan ses på Marthaförbundets facebooksida.

Se alla artiklar