Ayurveda håller henne på benen

Denna massagescen finns i Janna Thorströms andra kortroman Buktalaren (Söderströms 2009). I boken befinner sig huvudpersonen på den ayurvediska kliniken Ayush, som är inspirerad av Nagarjuna i Kalady. Jag besökte Janna i Kerala i södra Indien strax före jul, annars bor Janna i Gamla stan i Ekenäs.

Jag hade min panchakarma, det vill säga en rad olika behandlingar för att rensa kroppen från slaggprodukter, bakom mig, och vi jämförde den med hennes behandlingar som är betydligt längre och mera seriösa. Ändå är stället inte så sjukhusmässigt som jag hade väntat mig. Janna, 42, lider nämligen sedan hon var 18 år av sjukdomen Limb-Girdle muskeldystrofi. Detta var femte året hon var på kliniken, där hon har vistats ett par, tre månader varje år. Hon får behandlingar varje dag, utom de dagar hon har mens. Då ska man vila.

Janna är antagligen den mest masserade finlandssvenska författaren.

– Om jag inte hade varit här, skulle jag troligen sitta i rullstol, säger hon.

Med hjälp av behandlingarna har Jannas matsmältning normaliserats och hennes muskler har börjat växa tillbaka lite. En muskelsjukdom som blir bättre är något som Jannas fysioterapeut i Finland säger att hon aldrig förut har hört talas om.

I många länder

Janna hade arrangerat en träff med chefsläkaren Dr C Manoj Kumar, Dr K Krishnan Namboodiri och marknadsföringschefen, som också heter Namboodiri, på Nagarjuna Ayurvedic Centre. De berättade att både Ryssland och sjuka ryggar är nya marknader och att de har planer på att öppna ryggkliniker i många länder. Av klienterna på det lilla centret med 40 bäddplatser kommer 70 procent från Europa. Hälften av patienterna besöker centret för att komma i balans genom panchakarma, andra hälften för att de lider av någon sjukdom eller har varit med om till exempel en trafikolycka eller haft en stroke.

Dr Kumar är expert på muskelsjukdomar och samarbetar med ortopeder. Han räknade upp en mängd åkommor som man kan bota på Nagarjuna, allt från psoriasis till diabetes. Cancer är dock inte deras gebit.

– Massage kan göra att cancern sprider sig. Om man har cancer ska man absolut inte få ayurvediska behandlingar, inflikade Janna.

Det knepiga med Nagarjuna Kalady är att kliniken ligger nästan på landningsbanan till Cochin International Airport, och det hördes minsann. Det visade sig att Nagarjuna och meditationscentret intill legat på området före flygfältet, och att det inte hade blivit av att flytta. Med undantag av vrålandet från flygplanen var stället lugnt, och det låg på en lummig och naturskön plats med flera små byggnader och parker runt omkring.

Janna är på Nagarjuna från december till februari. Efter julen tog hon ledigt två veckor och åkte ut på indiska äventyr med två väninnor. I sin julhälsning skrev hon:

Mår redan bättre. Provat gå ett par gånger utan min käpp sedan du for. Är så tacksam över det här stället!

Bitte Westerlund

Du hittar det ayurvediska centret Nagarjuna på webbplatsen www.nagarjun.com eller www.backpainayurveda.com.

Se alla artiklar