Att köpa nytt kräver omtanke

Att köpa nytt kräver omtanke

Du har klädkris. Garderoben är full med kläder, men ändå känns det som att du inte har någonting att klä på dig. Din första tanke är att styra mot närmaste klädbutik, men tänk efter innan du köper nytt.

Vad gömmer sig i din garderob – egentligen?

Vi har ofta en hel del saker som gömmer sig i våra skåp och förvaringsutrymmen. Vi kanske inte ens alltid minns vad vi sparat på oss under åren. Botanisera på din vind eller källare! Du kan mycket väl hitta kläder som du kunde börja använda på nytt. Med fläckborttagning, vädring samt nål och tråd, kan många plagg få ett nytt liv.

Kan jag låna?

Måste vi alltid äga allt vi använder? Skulle det vara möjligt att låna kläder vi tycker om av personer i vår omgivning? Eller kanske köpa ett kort till ett kläduthyrningsföretag och samtidigt stöda en lokal tjänsteproducent?

Kan jag byta kläder med en kompis?

Ett tips är att byta kläder med någon i din omgivning som också tröttnat på sin garderob. Förutsättningen för att det här skall fungera är att ni båda vill ha det den andra erbjuder. Ett tips att hitta personer att byta kläder med är att delta i en klädbytardag. Spana också efter byt och sälj-grupper på sociala medier.

Kan jag köpa begagnat?

Genom att välja begagnat sparar du på material, energi och transport som skulle uppstå vid produktionen av en ny produkt. Dessutom är det förmånligare för din plånbok.

Kan jag göra själv?

Då du gör själv vet du hur plagget har tillverkats och du får exakt det du vill ha. Det är också bra att minnas att övning ger färdighet: Ingen föds till en kläddesigner, men med lite övning kan du skapa plagg som ingen annan har!

Ifall du inte genom de här frågorna hittat en lösning på din klädkris, kan det bli aktuellt att ta sig till klädaffären eller klicka in sig på en nätbutik.

Är du en hållbar och medveten konsument?

Ibland uppstår det situationer där vi är tvungna att köpa nytt. Här är det bra att minnas att hållbar konsumtion inte innebär att vi helt och hållet avstår från konsumtion, utan att vi fattar medvetna val då vi konsumerar. Då du söker svar på följande frågor är du steget närmare att bli en hållbar och medveten konsument.

Vem stöder jag med mitt köp?

Efterfrågan föder utbud, ju mera vi köper desto mera kommer det att produceras. Man kan se köpbeslutet som en röst som konsumenten ger företaget som producerar varan. I praktiken innebär det att konsumenten stimulerar efterfrågan och därmed produktionen. Därför är det bra att fundera på vem du stöder med din konsumtion innan du köper en vara. Var hamnar de 20 euro som du betalar för fuskläderrocken på den kinesiska webbaffären? Hurdan typ av arbetskraft stöder du?

Vad innehåller plagget?

Har du som vana att se på klädernas innehållsförteckning innan du köper? Flamskyddsmedel, biocider, nickel, bly, färger... Listan på olika medel som tillsätts i kläderna för att de skall klara av långa transportsträckor och förvaring kan i många fall vara lång. Dessa medel kan påverka vår hälsa och framkalla allergier.

Är plagget tryggt att använda?

The European Consumer Organisation (BEUC) har låtit testa 250 produkter från Amazon, AliExpress, eBay och Wish. Av de testade produkterna klarade endast en tredjedel av de europeiska säkerhetskraven och utgjorde i vissa fall en direkt fara för användaren. Bland de testade produkterna fanns bland annat:

  • Luvtröjor som på grund av sina långa snören kan utgöra en risk för kvävning.
  • Rökdetektorer som inte reagerade på brinnande trä, bomull eller plast.
  • Tandblekningsprodukter som innehöll betydligt högre koncentrationer av väteperoxid än vad som är tillåtet inom EU.

Hur lätt är det att återvinna plagget?

Vad kommer att hända med plagget ifall det slits sönder eller du tröttnar på det och vill göra dig av med det? Går det att återvinna eller sälja vidare? För att ett plagg skall vara lätt att återvinna är det bra om det till nästan hundra procent består av ett och samma material. Ha alltid en plan för vad som händer dina kläder efter att du gör dig av med dem. Annars är risken stor att de hamnar på soptippen.

Se alla artiklar