Återvinningstornet tog hem vinsten i eko-tävlingen

Svenska Yle - radioprogrammet Smältpunkt och Svenska Yle Klimat - har tillsammans med Finlands svenska Marthaförbund r.f. arrangerat en tävling kring hållbar livsstil. Vinnarna har nu utsetts av juryn bestående av bl a Marthaförbundets nya ordförande Harriet Ahlnäs.

- Vi var eniga. Det är ett så enkelt koncept att vem som helst kan göra det och det är ett roligt sätt att lära barnen sopsortera, säger jurymedlemmen Harriet Ahlnäs från Marthaförbundet.

- Tornet har vi haft i många år. Vi är annars helt vanliga människor, vi har till exempel två bilar. Det finns alltid mera man kunde göra för miljön, säger en glad Nicola Lindertz när hon får höra att hon och hennes familj vunnit middagen som stjärnkocken Paul Svensson tillreder just för dem.

Andra pris vanns av Cecilia Nordman i Sundom, som har startat upp en egen matcirkel som gör det möjligt för många att köpa hem ekologiska produkter.

Tredje priset gick till Raine Johnsson i Helsingfors. Han gör små placeringskortshållare av metalldelen som håller fast korken på champagneflaskan.

Familjen Bahne i Pargas blev publikens favorit. Många gjorde tummen upp för föräldrarnas gedigna arbete med att lära barnen ett miljövänligt sätt att leva.

Huvudvinsten är en middag av stjärnkocken Paul Svensson. Till de tre andra prisvinnarna kommer ett paket med smarriga eller användbara inhemska produkter. Till alla som deltagit i tävlingen har också skickats bl.a. kokböcker från Marthaförbundet.

Juryn bestod av Marthaförbundets Harriet Ahlnäs, Jens Berg, chef på Svenska Yle Fakta & Fiktion samt Torbjörn Kevin, chefredaktör på Åbo Underrättelser.

Arrangörerna - Svenska Yle Klimat, Marthaförbundet och Smältpunkt - tackar alla som bidrog till tävlingen – och framför allt för att ni visat att det inte behöver vara svårt att ha en livsstil som är lite snällare mot vår jord.
Du kan läsa mera om vinnarna och höra vad de och juryn säger om prisutdelningen på Svenska Yle Klimat.

Se alla artiklar