Årets marthagärningar 2020

Årets marthagärningar 2020

Vid Marthaförbundets årsmöte lördagen den 24 april delades tre utmärkelser ut: årets Lucina, årets eldsjäl och årets samhällsinsats.

Mia Henriksson. Foto: Lotta Palmgren

Mia Henriksson tilldelades utmärkelsen Årets eldsjäl 2020. Motiveringen lyder:
Mia är en varmhjärtad, kunnig och aktiv ordförande för Åbo svenska Marthaförening och stöder både gamla och nya medlemmar i deras marthaskap. Med ett öga för människors kompetenser och styrkor skapar hon förutsättningar för alla som vill att påverka verksamheten och vara aktiva inom föreningen, vare sig det gäller att hjälpa till att ordna ett evenemang eller pröva på styrelsearbete för första gången. Mia hittar sätt att konkretisera marthavärderingar i lättillgänglig verksamhet med stor bredd. Hon har fötterna på jorden, filerna i ordning, fingret på pulsen och lotsar mötena med säker hand. Med en pragmatisk inställning och nära till skratt får hon ständigt saker gjort – en riktig eldsjäl helt enkelt!

Maria Skog. Foto: Karin Lindroos

Hederstiteln Årets Lucina 2020 tillföll Maria Skog
Motiveringen lyder: Maria har som ordförande för Marthakransen i Sibbo jobbat aktivt för att föra fram martha i bygden. Hon har arrangerat klädbytardagar, en utställning kring återvinnande av tyg, en informationskväll om textilier samt stickläger. Föreningen har fått många nya medlemmar i samband med tillställningarna och Maria har fått alla att känna sig välkomna. Maria lockar med sig andra genom sitt positiva sätt att se på saker. Hon gör ett jobb som är guld värt. Förutom engagemanget i den egna föreningen hör Maria till en annan förening, Sibbo Marthaförening, och är vice ordförande i en krets som höll på att avslutas men som i stället fått nytt liv. Därtill är hon sekreterare i Mellersta Nylands Marthadistrikt. Allt som ska skrivas eller fixas gör Maria genast på ett strukturerat sätt. Maria delar också information om förbundets föreläsningar och puffar olika evenemang. Maria delar gärna med sig av sina kunskaper och ställer alltid upp när någon behöver hjälp – allt enligt martha-andan och nytänkande. Maria Skog är en äkta Lucina!

Brita Randström. Foto: privat.

Årets samhällsinsats 2020 tillföll Brita Randström. Motiveringen lyder: Brita finns alltid tillhands och hon ställer upp för allt och alla. Hon invaldes i Bromarv Marthaförenings styrelse år 2000 och var föreningens vice ordförande 2009 och ordförande 2010–2012. Brita är föreningens allt i allo. Hon är ansvarsperson för gruppen som har hand om Villa Vera, Marthahuset i Bromarv, och hon är även ansvarsperson för gymmet. Brita väver och är kontaktperson för MBI:s vävkurs i Villa Vera. Hon är med och ordnar och koordinerar julgröt för pensionärer, lutfiskmiddagar, tillredning av surkål och fermenterade grönsaker och årligen återkommande temamiddagar. Dessutom medverkar hon i hantverkskaféet med olika verksamheter i Villa Vera. Brita är också initiativtagare till succén Herrklubben i Bromarv, där män lär sig matlagning. Brita är en riktig martha ut i fingerspetsarna och är en baddare på att odla jordgubbar som föreningen har tillgång till för att dekorera den traditionella drinken på fläderblomssaft som serveras på visafton i Villa Mechelin. Dessutom kan hon sjunga. Brita är hjärtat i föreningen!

Årets Eldsjäl 2020: Mia Henriksson

Finlands svenska Marthaförbund utser till Årets eldsjäl en martha som under det gångna året har arbetat för föreningens bästa. En medlem som har gjort en eller flera insatser för att utveckla föreningen, och som genom sitt aktiva deltagande har varit ett hjärta i föreningen.

Årets Lucina 2020: Maria Skog

Finlands svenska Marthaförbund utser till Årets Lucina en förtroendevald som modigt har fört sin förening framåt och som har visat ett starkt engagemang när det gäller föreningens utveckling.

Årets samhällsinsats 2020: Brita Randström

Finlands svenska Marthaförbund utser till Årets samhällsinsats en nytänkande, kreativ insats för en bättre värld, en vardag i taget. En insats som ger prov på Marthas samhällsengagemang.

Närmare information ger:

Bilder för tryck:

Pressmaterial

Se alla artiklar