Anta utmaningen: ät nors!

Anta utmaningen: ät nors!

Finländarna äter endast 10 gram nors per person årligen. Nu utmanar vi dig och din förening att tillsammans med oss under en dag äta nors. 10 gram innebär ungefär filéerna av en nors. Kan vi äta dubbelt så mycket eller kanske tre gånger så mycket nors?

Fredagen den 23 april bjuder Marthaförbundet upp till norsfrossa. 

Ekologirådgivare Anita Storm tillreder nors tillsammans med Emilia Nord som är projektledare för Matlust. Matlagningen inleds klockan 17.00 och kan följas med på distans, via Teams. Deltagarna kan gärna tillreda nors hemma i sina egna kök samtidigt. 

Här kan du läsa mera och anmäla ditt eget eller din förenings intresse:

Norsfrossa!

Anmäl ditt intresse senast 19 april, så informerar vi er om var ni kan få tag på nors. Vi skickar dessutom recept och länken till matlagningen online. 

Ta gärna foton på de norsrätter ni lagar och publicera dem på sociala medier med hashtaggen #norsfrossa så kan vi inspireras av varandra. 

Under veckan med norsfrossa ordnas även övriga aktiviteter kring nors i Österbotten. Seniorer inom projektet Matlust kommer att serveras nors via hemtjänsten i Korsholm. 

Köp nors i Österbotten

På följande ställen kommer nors att finnas tillgänglig inför norsfrossan: 

  • Fiskdisken i Vasa
  • Köttdisken i Malax
  • Fiskdisken på Stenhaga Citymarket i Vasa
  • Polarfile i Nämpnäs
  • Tryggaräkan i Nykarleby (väderreservation)
  • Vänstugan Kristinestad, fiskare Pekka säljer nors på gården fredagen den 23 april

Varför vill vi uppmuntra att äta nors och andra smartfiskar?

Den fisk som konsumeras i dag i Finland består till 80 procent av importerad fisk, till största delen laxarter, trots att vi har egna outnyttjade laxfiskar i våra vatten. 

Marthaförbundets projekt Östersjön 2.0 och Småfisk övertar storkök lyfter upp outnyttjade fiskarter som en hälsosam proteinkälla men också som en god gärning för Östersjön i vardagen. Genom att äta smartfisk avlägsnar du fosfor ur havet och minskar på så sätt mängden alger i Östersjön. Till exempel ett kilogram braxen innehåller 7 gram fosfor vilket innebär 7 kg mindre alger i havet.

Frågor? Kontakta:

Se alla artiklar