7 tips för att förvara maten rätt i sommar

7 tips för att förvara maten rätt i sommar

Kom ihåg kylkassen då du handlar! Martha lär dig knepen som gör att maten håller längre under sommaren.

  1. Se till att så snabbt som möjligt få maten från kyldisken i butiken till kylskåpet hemma. Kom ihåg att ta med kylklampar och kylväska då du handlar sommartid! Industrin och mataffären klarar av att hålla kylkedjan obruten, så det är ofta upp till konsumenten hur länge livsmedlen håller.
  2. Handhygienen  och kökshygienen är avgörande då man vill försäkra sig om att hålla sig fri från matförgiftning. Byt kökstrasan och handdukar ofta, var noga med att diska knivar och skärbräden. Laga bara mat då du är frisk
  3. Ingredienser för en matförgiftning finns då maten transporterats i en varm bil, då maten serveras dåligt grillad eller stekt och då maten inte kyls ner tillräckligt snabbt om den ska serveras som rester följande dag. 
  4. Var särskilt uppmärksam med kött, fisk och mjölkprodukter som lätt blir skämda och därför kräver en obruten kylkedja. Det här gäller även marinerade och vakuumförpackade livsmedel. 
  5. Håll en temperatur på 0–6 grader i kylskåpet.
  6. Tänk till ett extra varv då du packar picknickkorgen. Om det är varmt ute lönar det sig kanske att hålla sig till saft och bullar i stället för gräddbakelser och sallader med majonnäs, i synnerhet om du saknar kylkasse.
  7. Prioritera rätt då du väljer vad som får plats i kylväskan. Fundera på om det är viktigare att hålla det mousserande vinet avkylt eller ceasarsalladen under +6 grader.
Se alla artiklar