5 goda orsaker att äta bönor

5 goda orsaker att äta bönor

Bönor är supermat!
Bönor är näringsrika och nyttiga. De har ett högt proteininnehåll samt innehåller mycket kostfibrer och en mängd vitaminer och mineraler. Bönor är fettsnåla och därför även kalorisnåla.

Inhemskt och närodlat
Bönor odlas i Finland och att själv odla dem i sin trädgård har blivit allt populärare. De vanligaste arterna som odlas i Finland är bondböna, brytböna, vaxböna och skärböna. Skördetiden för bönor är augusti-september, vilket är en relativt kort period, men bönor passar bra att frysa in till vintern. Du kan även odla egna skott av till exempel bondbönor, som är goda och nyttiga att ha på smörgåsen eller i salladen.


Klimatsmarta proteinkällor
Bönor innehåller proteiner och järn, precis som kött. Däremot bidrar nötkött till minst sjuttio gånger så stora utsläpp av växthusgaser än odlingen av bönor gör. För hälsans och klimatets skull behöver vi konsumera mindre rött kött och i stället välja växtproteiner.


Mångsidig råvara
Bönor kan ätas både som färska och som torkade, men bör i det sistnämnda fallet kokas ordentligt innan man kan äta dem. Bönor kan på ett mångsidigt sätt användas i matlagningen, till exempel i soppor, grytor eller sallader.

Billigt
Bönor kostar inte mycket, speciellt inte då man jämför med priset för många köttprodukter. Torkade bönor är billigare än färska.


Grodda bondbönor – så gör du!

  1. Använd frön av bra kvalitet för att få en hög grobarehet.
  2. Före sådden ska förna blötlggas i åtta timmar.
  3. Stora fat eller brickor fungerar riktigt bra att odla i. På ett fat som är 15 cm i diameter sås 25 fram frön (torrvikt).
  4. 2 cm växttorv på fatet ger en lagom djup såbädd.
  5. Vattna.
  6. Strö fröna på torvens yta.
  7. Fröna behöver inte täckas in med plast eller dulikt. Men de första tre dagarna ska de vara täcka med tyngd så att de rotar sig. Till exempel en passande kastrull med något i.
  8. Vattna varje dag.
  9. Skotten är färdiga på ungefär två veckor.
  10. Vill du ha en jämn produktion ska du så tre gånger i veckan.

Det är vitkgit att tvätta faten rena med diskmedel samt använda ny och ren torv till varje odlingsomgång. Bondbönsskotten blir lätt beska om de växter för länge. Ät skotten då det fått två eller fyra blad.

Se alla artiklar