3 snabba tips med potatis – världens bästa mat

3 snabba tips med potatis – världens bästa mat

Potatisen är en ständig favorit i de finländska köken, men det är lätt hänt att vi glömmer bort det unika och goda i det välbekanta. Potatisen är ekologisk, förmånlig året om och oändligt mångsidig. I dag hyllar vi den kära knölen.

Överbliven potatis är guld värd. Gårdagens kokta potatis blir ännu bättre om du steker den idag eller lägger den i en frittata. Överblivet mos är det bästa som finns för plättar och bakverk.

Tack vare den stora mängden stärkelse och den milda smaken passar potatis utmärkt i många bakverk, både salta och söta. Prova att mosa i ett par knölar nästa gång du bakar bröd eller brownies!

Liksom pasta blir potatis bäst när man kokar den i saltat vatten. Saltet hindrar potatisen från att bli vattnig och gör att den hålls ihop bättre. Tillsätt 2 tsk salt / 1 liter vatten. 

Potatis passar både till vardag och fest.
Potatis passar både till vardag och fest.

Potatissoppa med rostade kikärter

4 portioner

Ingredienser

1 burk (380 / 230 g) kikärter

1 msk curry

2 msk olja

6 (750 g) mjöliga potatisar

200 g broccolistam

1 lök

2 vitlöksklyftor

5 dl grönsaksbuljong

Gör så här:

Värm ugnen till 225 grader. Skölj av kikärterna och blanda med olja och curry. Strö ut dem på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen i 15–20 minuter.

Skala och finhacka lök. Fräs löken på låg värme i en kastrull med olja tills den blivit genomskinlig.

Skala potatis, skär i grova bitar. Finhacka broccolistammen. Skala och finhacka vitlök. Lägg potatis och broccoli i grytan med löken och stek tills potatisen fått lite färg. Tillsätt till sist vitlök.

Häll på vatten så att det täcker allt och tillsätt buljongtärning. Låt koka på svag värme i 20 minuter, tills potatisen och broccolin blivit mjuka.

Mixa soppan slät med en stavmixer, smaka av med salt. Späd med vatten om soppan är väldigt tjock.

Servera soppan med rostade kikärter.

Prova lägga med potatis även i söta bakverk.

Prova lägga med potatis även i söta bakverk. kronans kaka
Prova lägga med potatis även i söta bakverk.

Kronans kaka

Ingredienser

2 dl mald mandel

150 g smör

3 dl socker

3 ägg

5 kokta kalla potatisar

½ dl vetemjöl

1 ½ tsk bakpulver

1 lime, saften

florsocker till garnering

Så gör du:

Vispa smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.

Pressa den kokta kalla potatisen genom potatispress. Alternativt riv på rivjärn. Blanda ner potatisen i smeten.

Rör ner vetemjöl, mandel och bakpulver i smeten. Smaksätt med limesaft.

Smöra och bröa en form, helst med löstagbar kant. Häll smeten i formen och grädda i 180 graders ugnsvärme i cirka 50 minuter.

Klipp till en liten papperskrona. Placera kronan på kakan och pudra florsocker på den något svalnade tårtan. Servera med en god vaniljsås eller en syrlig plommonkompott.

Se alla artiklar