Ta kontrollen över din ekonomi som en Martha

Ta kontrollen över din ekonomi som en Martha

Att ta kontrollen över sin ekonomi är A och O för att må bra, ha en välfungerande vardag och en välmående ekonomi. I den här artikel hittar du information och länkar till sidomaterial som du kan behöva när du bygger upp din ekonomi som en Martha.

Vid en svår situation kan vi antingen lamslås av situationen eller agera för att lösa problemet. Genom att agera och ta itu med problemet mår vi själva bättra; redan det faktum att vi försöker lösa problemet ger oss kraft och får oss att må bättre. Som en bonus mår vår ekonomi också bättre av att vi tar kontrollen.

I den här artikeln kommer du att lära dig att:

1. Ta reda på ditt utgångsläge och fundera på dina målsättningar

2. Budgetera och planera

3. Effektivera och förbättra dina ekonomi. 

I artikeln finns rikligt med sidomaterial och vidareläsning som stöder din process. 

Är du beredd på att ta kontrollen över din ekonomi?

Ta reda på ditt utgångsläge och fundera på dina målsättningar


Vad vill du uppnå i ditt liv och vad krävs det av dig i pengar? Kanske drömmer du om att köpa stuga, kanske drömmer du om att vara skuldfri eller våga starta eget. 

Låt dina drömmar och målsättningar avspeglas i din budget och i dina sparmål. Vi har gjort upp en budgetbotten som också innehåller en flik för reflektion. Innan du gör upp budget vill vi att du tänker igenom vad ditt utgångsläge är och vad du vill uppnå.

Frågor att ställa dig:

  • Vad vill du prioritera i din ekonomi? Vad kan du välja bort?
  • Vilka är dina sparmål på kort, medellång och lång sikt?
  • Vad är du bra på inom ekonomi? På vad kan du bli bättre?
  • Delar du hushåll med någon? Har ni haft en diskussion gällande det ekonomiska, dvs haft en fyrkdejt?
  • Har du avsatt tid för att sköta om din ekonomi? Om inte, gör det.

    Därefter är det dags att göra en budget!


      Den enskilt viktigaste åtgärden du kan göra för din ekonomi är att göra en budget. En budget är en plan för vad du ska använda dina pengar till och hjälper dig att få pengarna att räcka till. Budgeten hjälper dig att prioritera vad som är viktigt för dig och din ekonomi och gör att du ser helheten. Att budgetera är att planera för framtiden. Till att budgetera hör också att följa upp budgeten och säkerställa att man hålls inom ramarna. Det kallas att göra en budget- eller kostnadsuppföljning. En budget kan vara i pappersform, en app eller i tabellformat. Det är viktigt att du själv hittar det system som passar för dig.

      Budgetera

      Din budget är personlig och du behöver inte egentligen jämföra dig med andra. Ofta brukar vi ändå vilja titta på hur andra har det. Även om vår egen situation påverkar och är unik så kan en modellbudget ge en fingervisning. Om vi skiljer oss kraftigt från modellbudgeten kan vi fundera på om vi behöver göra ändringar. Helsingfors universitets konsumentforskning har gjort en så kallad referensbudget för olika livssituationer. Uträkningarna baserar sig på vad som kan vara rimliga kostnader för vardagen.

      Kostnader i vardagen

      Marthas budget är heltäckande och du kan själv välja i hur pass stor utsträckning du vill ta den i bruk. Den inleds med det motivationsblad, där du kunde reflektera över vad som är viktigt i din ekonomi och ställa upp målsättningar. För att göra en budget behöver du veta vad ditt utgångsläge är: vad är dina inkomster? Har du skulder? Har du besparingar? Förbered dig med att lista dina tillgångar och skulder. Det finns en skild ruta för detta i budgeten.

      Mera info om att budgetera och själva budgeten hittar du här samt längst ner i artikeln. 

      Reservera några timmar för att komma igång. När det är gjort räcker det med att du i fortsättningen avsätter lite tid varje vecka för att föra in dina händelser och följa upp att du lever enligt budgeten.

      Budget

      Effektivera din ekonomi för att nå dina målsättningar


      Nu har du koll på läget, du vet hur mycket pengar som kommer in, du har gjort en budget och du har identifierat dina målsättningar och satt upp sparmål. Det är nu som det egentliga jobbet börjar: att leva i vardagen så att du kan följa din budget och uppfylla dina drömmar. Det är dags att se till att dina pengar används så effektivt som möjligt.

      Börja med att gå igenom dina kostnader och konkurrensutsätt. När har du senast konkurrensutsatt dina tjänster? Se över priserna för el, telefon och internet, olika mediatjänster som TV, streaming och tidningar, gym, försäkringar och annat som du faktureras på i din vardag. Det är inget fel på att betala för tjänster som du använder och behöver i din vardag, men det kan löna sig att regelbundet kritiskt granska hur ofta du använder tjänsterna samt konkurrensutsätta dem.

      Mat är oftast en av de större utgifterna i vår ekonomi. Det är därför en utgiftskategori som du inte kan ignorera om du vill kontrollera dina utgifter. Att lära sig att göra god och näringsrik mat från grunden lönar sig både ur hälsomässig, klimatmässig och ekonomisk synvinkel.

      Läs mera tips om matkostnader här.

      Se över din konsumtion

      Bli en expert på vad du köper och varför. Följer du din budget har du redan kommit en lång bit på vägen och tagit kontrollen över din konsumtion. Tänk på att köpa kvalitet, begagnat och sådant som du enkelt kan reparera.

      Pyramid

      Läs mera här och här.

      Undvik dåliga lån

      Finns det bra och dåliga lån? Ett bra lån kan anses vara ett lån som har låga kostnader (räntor), som stresstestas och som beviljas för ett ändamål som du inte enkelt kan spara ihop till och som kanske till och med förbättrar din ekonomi på sikt. Exempel på bra lån är bostadslån och studielån. Ett dåligt lån å sin sida är lån som har höga kostnader, som inte förbättrar din ekonomi och som beviljas utan stresstest och utan betänketid. Om du har ett lån med hög ränta lönar det sig att betala av lånet med ambitiös tidtabell för att frigöra kostnaden på lånet till sparande. Tänk alltid efter noga innan du köper något med lånade pengar och kom ihåg att också kreditkort och avbetalning är lånade pengar.

      Bra och dåliga lån


      Börja spara

      Budgetera också in ett sparande. Du kan spara på kort sikt, medellång sikt och på lång sikt. Att spara på kort sikt kan vara för att göra ett inköp eller nöje som inte är budgeterat för inom den närmsta tiden. Medellång sikt kanske berör en kommande renovering eller en större anskaffning inom några år. På lång sikt lönar det sig att också söka avkastning och förbereda sig inför pensionen.

      Sparade pengar...

      Vi rekommenderar att du i första hand ser till att spara till en säkerhetsbuffert. En säkerhetsbuffert är pengar som du förvarar på ett skilt konto och som är avsedda för oväntade händelser i livet som du inte har budgeterat för.

      Visste du att marthabudgeten hjälper oss också att spara? Du kan fylla i dina sparmål där.

      Spara pengar

      Läs mer om att börja spara pengar här.

      Marthaförbundet har också tagit fram en sparplan som hjälper dig både att göra upp målsättningar för ditt sparande och stöder dig under sparprocessen. Du hittar sparplanen och mera tips om hur den används här: Marthas sparplan.

      Börja placera

      Tid och risk hör ihop och ju längre tid vi har på oss, ju mera risker kan vi ta. När vi sparar på lång sikt och förbereder oss för framtiden kan ränta på ränta-effekten hjälpa oss vårt sparande att växa snabbare. Marthabudgeten hjälper dig också att följa med dina placeringsmål.

      Ränta på ränta

      Läs mera om placera här och lyssna gärna på våra poddavsnitt om att placera.

      Marthapodden i samarbete med äta sova spara podden om att placera: 

      https://www.martha.fi/vardagskunskap/att-spara-pengar-1

      Katharina och Matilda om att placera: 

      https://soundcloud.com/marthaf...

      Se över det juridiska!

      Till vår ekonomiska vardag hör också till att ha juridiken och vår säkerhet i åtanke. Vad händer om något oväntat sker? Hur är vi försäkrade mot motgångar i livet? Vi kan antingen försäkra oss via en betald försäkring eller i vissa fall genom att vara förberedda med eget sparande.

      Vi rekommenderar att man funderar igenom ens behov av juridiska dokument såsom testamente och äktenskapsförord samt ser till att man har en intressebevakningsfullmakt.

      Läs mera här.

      Utbilda dig själv!

      Ingen av oss är fullärda och en del av vårt ekonomiska välmående är att ta reda på mera och be om hjälp när det behövs. Prata om pengar, gå på en kurs, lyssna på en podcast eller läs en bok. Glädjande nog finns det mycket info att ta del av gällande privatekonomi.

      Till sist: Belöna dig själv när du lyckas!

      Ekonomi ska vara roligt och vi har bättre förutsättningar att lyckas om vi gör det till något roligt i vårt liv. Kom därför ihåg att ta hand om dig själv och belöna dig själv när det behövs!

      Ladda ner Marthabudgeten och sparplanen här:

      Se alla artiklar