Att placera pengar

Att placera pengar

Vad innebär det att placera? Hur kommer man igång? Vad är en aktie och vad är en fond? Om detta och mycket mer pratas det om i veckans poddavsnitt.

I det åttonde avsnittet av podcastsamarbetet mellan Äta sova spara podden och En euro i taget fortsätter vi lite på samma ämne som förra gången. Då var vi inne på att spara pengar, nu är det placeringar som gäller. Att placera kan ge oss avkastning och försnabbar vårt sparande, tack vare ränta på ränta-effekten.

För Mia-Maja är ämnet placeringar lite av ett favoritämne, efter budgetering. Att placera kräver tålamod, men ger också tillåtelse att våga drömma och planera på lång sikt. Som bekant är det inte alltid lätt för oss att vänta på belöningen som kommer först i framtiden.

Var placerar man? 

Jo, bland annat på börsen. Börsen är som en marknadsplats och det finns olika börser. Finska företag är i regel listade på finska börsen, och det är kanske också den finska börsen som ligger mest nära till hands för oss. Börsen är öppen för alla och där kan du köpa aktier. Som aktieägare har du rätt till eventuella dividender, det vill säga utdelning, som företaget ofta delar ut till sina ägare.

Vad är då ränta på ränta-effekten? 

Mia-Maja förklarar att det är precis som namnet säger: att man får ränta på redan intjänad ränta. Första året får du ränta och om du det andra året får ränta igen tjänar du in pengar också på förra årets ränta.

Ränta på ränta-effekten är rätt så svårt att greppa och något som man kanske inte riktigt förstår endast genom att lyssna till vad det betyder. Jag rekommenderar att medan du lyssnar på det här så kan du också gå in på nätet och söka fram en ränta på ränta-räknare och leka lite med siffrorna. Då motiveras du extra mycket och ser konkret vad det betyder, säger Ronja.

Hur mycket avkastning kan man räkna med att få?

Man brukar ofta använda siffran 7 procent som en måttstock, helt enkelt för att det är ett medeltal av hur finländska börsen har avkastat de senaste åren. Ibland har det gått bättre, ibland har det gått sämre.

– Det är ändå viktigt att komma ihåg att historisk avkastning inte lovar att framtiden kommer att se likadan ut. Ingen kan lova att det fortsätter så, säger Mia-Maja.

– Vissa har strategin att de vill kontrollera sina placeringar dagligen, medan andra föredrar att köpa och glömma och bara kontrollera värdet väldigt sällan. Köp och glöm passar dig som vill automatisera ditt placerande. Det är viktigt att vi tänker igenom våra strategier och vet hur vi reagerar i olika situationer: Vad gör vi om våra placeringar går upp i värde? Eller om de minskar i värde? Sitter vi stilla i båten, säljer vi eller köper vi mera, frågar Mia-Maja.

      Ronja har sparat ihop till en så kallad stridskassa, och planerar att köpa mera när börsen går ner igen. En stridskassa är alltså pengar som du har lagt undan under tider när börsen går uppåt, för att använda när börsen går ned igen. Hon poängterar ändå att en stridskassa inte är samma sak som en säkerhetsbuffert, som fortsättningsvis finns där för att ge trygghet i vardagen.

      I avsnittet går tjejerna också igenom grunderna: Vad är en aktie? Vad är en fond? Vad är ett index? Hur väljer man ut vad man ska köpa och hur kommer man igång? Gå in och lyssna och låt dig inspireras!

      I nästa avsnitt blir det lite mera om placeringar, då går vi nämligen in på pensionsbesparingar.

      Avsnitt 8: Att placera pengar

      Vad innebär det att placera? Hur kommer man igång? Vad är en aktie och vad är en fond? Om detta och mycket mer pratas det om i veckans poddcastavsnitt.

      En euro i taget samarbetar år 2021 med den populära podcasten Äta sova spara. I de tio avsnitten, som följer upplägget i boken En euro i taget, kan ungdomen ta del av kunskapen och låta sig inspireras. Diskussionen fortsätter sedan på Instagram för den intresserade.

      Läs mera om poddcasten Äta sova spara här

      Boken En euro i taget finns till salu i Marthashoppen:

      En euro i taget

      Foto: Studio Pieni / Lotta Åberg

      Se alla artiklar