Inflationen drabbar oss alla

Inflationen drabbar oss alla

I det första avsnittet av den nya säsongen av Prata pengar podden pratar Matilda och Katharina om de stigande levnadskostnaderna och hurudana förändringar de har gjort i sin ekonomi på grund av de stigande priserna.

Vi människor är vanedjur och ofta konsumerar vi på ren vana. Trots att matpriserna har stigit med ca 10 % kan det vara svårt att ändra på vad vi köper, om vi absolut inte är tvungna till det. Jag är själv knappast ensam om att ha som vana att slänga ner en påse med tomater och en gurka i varukorgen när jag handlar, men när kilopriset uppgick till 8,78 för inhemska tomater i min närbutik kändes det inte längre rimligt. Den här vintern blev också vintern när vi ätit mera kål än någonsin.

De ökade kostnaderna påverkar oss olika

Gör vi inga förändringar i vår livstil med den inflationsnivå vi har just nu så kommer våra utgifter att stiga. De ökade utgifterna är bort från något: konsumtion eller sparande. I bästa fall påverkar det bara vår inte så nödvändiga konsumtion, utan endast den där konsumtionen som med handen på hjärtat inte är så nödvändig. Både Katharina och Matilda konstaterar i podden att de har dragit ner på sin konsumtion för att hålla utgifterna under kontroll.

Skrivbord


Är vi beredda att göra ändringar i vår konsumtion?

Samtidigt är det viktigt att konstatera att för den som är van med en hög konsumtionsnivå så är det inte speciellt svårt att dra ner på kostnaderna. Det handlar om att klara av att göra förändringar i de egna rutinerna och att kunna skilja på vad som är behov och begär. Byta ut take-away måltiden till färdiga portioner i frysen, gå till biblioteket istället för att läsa böcker på en betald lästjänst och låta bli att köpa en ny blus som du egentligen inte behöver eller köpa den begagnad. Det kan ta emot att göra förändringar, och det kanske inte går att ändra sina rutiner över en natt, men det är möjligt. Men för den som redan har skurit ner på sin konsumtion är utmaningen svårare, och hur viktigt det än är att planera sina matinköp räcker det inte alltid.

En euro i taget

” Men alla andra har ju råd att leva som vanligt ”

Vad syns utåt? Vi ser hur våra vänner och bekanta lever. Vi kanske ser i sociala medier hur de konsumerar, reser och äter, men vi ser inte vad de avstår ifrån. Därför är det lätt hänt att det känns som att alla andra kan fortsätta som vanligt. Men du är inte ensam om att ha gjort ändringar i din vardag: de flesta av oss har gjort det. Matilda och Katharina berättade i podden om vilka ändringar de har gjort, och här gör jag detsamma.

Jag har under året som gått:

  • Avstått från en resa på hösten. Resan jag hade tänkt att vi kunde unna oss visade sig vara mycket dyrare än jag trott.
  • Amorterat lite mera, på bekostnad av övrig konsumtion. Anledningen till detta är förstås ränteläget. Jag har medvetet valt att ha ett lån som är uppbyggt så att amorteringen alltid är densamma men räntan varierar, vilket betyder att mina månadskostnader för boende har stigit kraftigt.
  • Avslutat min prenumeration på boktjänst. Jag har i stället besökt biblioteket oftare, gärna tillsammans med min son som så småningom börjar lära sig att böcker har en annan funktion än att man kan tugga på dem. Som bonus tänker jag att det är bättre för sonen att se att mamma läser en bok än att mamma tittar i sin iPad. Och ska vi vara riktigt ärliga så har jag inte läst lika mycket som tidigare sedan ovannämnda son kom till familjen.
  • Tagit som vana att då och då göra matbeställning från nätbutik som säljer nedsatta matvaror med kort datum. Som bonus har jag fått prova på müsli med nya, spännande smaker. Och till mina hushållsrådgivarkollegor vill jag förstås meddela att jag nog ibland gör min egen müsli också, oroa er inte!
  • Sist, men absolut inte minst, så har jag tagit skeden i vacker mun och konstaterat att det inte är läge att köpa en lite större bostad som bättre skulle passa vår familj i det här läget. Boendeutgifterna är ofta de största utgifterna i en familj och står boendekostnaderna inte i proportion till inkomsterna hjälper tyvärr veckomenyn och att planera sina matinköp bara en bit på vägen.

Vad har du avstått från och vilka förändringar har du gjort i det nya ekonomiska klimatet?

Podcasten Prata pengar hittas på Soundcloud och Spotify. 

Om du känner att du behöver ta kontrollen över din ekonomi rekommenderar vi att du börjar med att läsa t.ex. den här artikeln. Det är också möjligt att få personlig rådgivning av ekonomirådgivarna på Marthaförbundet. Vi nås på ekonomi@martha.fi

Se alla artiklar