Medlemsnytt: Augusti 2022

Medlemsnytt: Augusti 2022

Bästa martha, i det här medlemsbrevet njuter vi av sommarens sista suckar, samtidigt som vi öppnar dörren mot hösten och hälsar krispig luft, jobbstart och svampskog välkommen. Vi fyller på evenemangskalendern, presenterar nya medarbetare och bjuder upp till matkulturfest på Åland!

Anmälan till höstens kurser har öppnat! 

Nyligen lanserades Marthaförbundets kurskatalog för hösten 2022. Utbudet tar avstamp i de stora samhällsutmaningarna som Finland står inför denna höst. Bland annat sparsamhet, energifrågor och hållbarhet. Marthaförbundets rådgivare har nappat på rådande utmaningar och erbjuder konkreta färdigheter som kommer till nytta i vardagen.

Missa inte dessa!

8.9 klockan 1516: Mat, fest och hyra – så här lever du på studiestödet
Kursledare: Toni Rautakoski & Matilda Hassel, Teams

13.9 klockan 1819: Utan vatten, utan el – Klarar du dig i 72 timmar?
Kursledare: Toni Rautakoski, Teams

21.9 klockan 1721 Svampkurs med Lissu
Kursledare: Lissu Eriksson, Marthaköket Helsingfors

22.9 Från jord till bord mat av höstens skörd
Kursledare: Sofia Grynngärds, Korsholm

Anmäl dig här!


Fira den finlandssvenska matkulturdagen med oss! 

Den här gången firar vi matkulturdagen på Föglö på Åland. Festen äger rum på Restaurang Seagram på Lotsuddsvägen 6. På programmet står lansering av årets matkulturmagasin Havets smaker, tre rätters lunch, musikunderhållning och mingel. Avsikten med dagen är att uppmärksamma, bevara och utveckla de unika finlandssvenska mattraditionerna. Varje år lyfter vi en specifik råvara. I år lyfter vi fram alla de fantastiska smaker som havet har att erbjuda.

Anmäl dig här

Här kan du bläddra i våra tidigare matkulturmagasin


Mängder av sparsamma och säsongsriktiga recept!

Vår receptbank på martha.fi är en guldgruva om du vill spara in på matkostnaderna i höst! Här hittar du enkel, snabb och billig vardagsmat i säsong.


Kom ut och träffa Marthaförbundet i höst!

Marthaförbundet kommer att besöka många roliga evenemang i höst! Vi ser fram emot att träffa er alla. Kom gärna förbi och säg hej! Som vanligt bjuder vi på kunskap och överraskningar. 

Slow food-festivalen i Fiskars 1–2.10Första veckoslutet i oktober åker Marthaförbundets personal till Fiskars för att njuta av och berätta om god, ren och rättvis närproducerad mat! Kring sjuttio lokala producenter deltar årligen i närmatsmarknaden Slow Food Festival som i år ordnas för elfte gången och äger rum i och omkring Tröskhuset i Fiskars bruk den 2-3 oktober 2021. Slow Food-festivalen sammanför konsumenter, producenter och andra närmatsaktörer med varandra och lockar årligen kring 10 000 besökare. 

Helsingfors strömmingsmarknad 2–8.10. Helsingfors Strömmingsmarknad är ett av Finlands äldsta traditionella evenemang sedan år 1743. Strömmingsmarknaden har under årens lopp förvandlats från en matmarknad till ett evenemang för allmänheten där skärgårdstraditioner och modern matkultur möter varandra. Kom via Marthaförbundets tält och säga hej! Vi finns på plats hela veckan. Då delar vi ut årets matkulturmagasin och vår populära sorteringspåse.

Andra viktiga datum att lägga på minnet

 • 28.8: Finska naturens dag och nationella svampdagen
 • Utdelning av Fredrika Runebergstipendiet 2.9
 • 4.9: Finländska matens dag
 • 11.9: Närmatsdagen
 • Expedition Martha 1.10 i Vörå

Boken Marthas vardagstips utkommer till julen

Till julhandeln lanserar vi boken Marthas vardagstips. I åtta kapitel om allt från städning och tvätt till avfallshantering, vardagsekonomi och beredskap har vi samlat vardagstips med marthaprägel. Ett facit till vardagen, helt enkelt. Passar alla som nyligen flyttat till eget, och alla som nu och då behöver kolla upp hur man städar med ättika, hur man sorterar avfall rätt, vad som ska finnas i hemförrådet och hur man stoppar en strumpa. Vi vill gärna också att ni marthor bidrar med era bästa tips! Under rubriken ”Organisera hemma” vill vi fylla på med era bästa tips för en organiserad vardag. Dela med er av era bästa vardagstips och svara via följande länk senast den 15 september.

Lämna in här

Cecilia Nyman ny projektledare för Östersjön 2.0

Efter att framgångsrikt har lett projektet Giftfritt dagis tar Cecilia Nyman över vid rodret för Marthaförbundets projekt "Östersjön 2.0". Nyman är bland annat sakkunnig i frågor som rör kemikalier. Samtidigt välkomnar vi också extraresurser Gunnel Englund som kommer jobba med Mästerodlarna och Marlene Grönqvist som kommer att jobba med Östersjön 2.0.

Cecilia nås per mejl på cecilia.nyman@martha.fi eller per telefon på numret 050 388 0848.


Kolla postlådan för Matlust-utskick!

Projektet Matlust har i dagarna skickat ut snigelpost till samtliga marthaföreningars ordförande. I kuvertet som kommer med posten finns material innehållande information om projektet och inspiration för hur man kan göra gott för seniorer på egen ort. Titta gärna genom materialet tillsammans med er styrelse och återkom med de idéer, funderingar och frågor som kan tänkas dyka upp därefter. Projektet Matlust är snart inne på slutrakan. Vi håller på fram till årets slut, så det finns fortfarande tid att engagera sig i vårt fina volontärnätverk. Läs mer om projektet här och ring eller maila om ni har idéer kring något ni skulle vilja göra för seniorer. Projektet fungerar gärna som samarbetspart eller draghjälp! Visste du att vi hittills sagt ”ja” till 100% av de förfrågningar som kommit in?


Efterlyses: Minnen från Ung Martha

Ungmartha firar 50 år som registrerad förening 2023 och vi önskar få in just dina minnen angående verksamheten under dessa år. Vänligen skicka e-post eller brev till Elise Hindström (elise.hindstrom@martha.fi eller Ungmartha, Medelhavsgatan 14 C, 00220 Helsingfors) och svara gärna kort på nedanstående frågor. 

 1. Vad är din koppling till Ungmartha (eller fd. M-klubbarna)? När var du aktiv?
 2. Ditt bästa Ungmartha-minne?
 3. Har du ett favoritrecept eller -pyssel från din aktiva tid inom Ungmartha?
 4. Vad var var på tapeten/aktuellt när du var aktiv inom Ungmartha? Vad var aktuellt i samhället under din aktiva tid?
 5. Vad önskar du att Ungmartha skulle göra i framtiden?
 6. Har du bilder att skicka in är vi tacksamma!

Vi publicerar axplock av svaren i vårt jubileumsmagasin och alla medverkande är välkomna på vår jubileumsfest i september 2023. Tack på förhand!


Sök bidrag för renovering av ditt föreningshus!
Ansökningstid: 1-30.9.2022

Behöver ert marthahus renoveras? Under september månad har ni möjlighet att ansöka om bidrag för renovering från Finlands Hembygdsförbund. Bidragsansökan görs elektroniskt och anvisningar för ansökan finns på Hembygdsförbundets webbplats. Bidragsbesluten offentliggörs vanligen i början av mars.

Ansök här!

Hushållslärare, nu är det dags att söka stipendium!

Finlands svenska Marthaförbund r.f. utlyser att söka stipendium à 500 euro från Ulla-Kristina Frigrens fond. Fondens syfte är att främja utbildning av hushållslärare. Syftet förverkligas genom att årligen utdela stipendier till en eller flera hushållslärarstuderande vid Pedagogiska Fakulteten i Vasa eller annan läroinstans som tillhandahåller svenskspråkig utbildning av hushållslärare.  I år kan vi dela ut fem stipendier. Ansök innan slutet av september! 

Ansök här!


Vi önskar alla marthor en riktigt skön höst!

Visst följer du oss redan på sociala medier? På Facebook hittar du också marthornas gemensamma grupp "Marthamöte online". Den kan du ansluta till om du är registrerad på Facebook! Klicka bara på knappen "Gå med i grupp".

Instagram Facebook Marthamöte online

Se alla artiklar