Maria Österåker: Pengakoll i telefonen är nyckeln till en bättre ekonomisk översikt

Maria Österåker: Pengakoll i telefonen är nyckeln till en bättre ekonomisk översikt

Med hjälp av mobilen håller hon koll på sina utgifter genom att kategorisera och registrera varje köp. Marthaförbundets ekonomirådgivare Maria Österåker skriver om hur hon påverkas av appen som bokför utgifter och inkomster.

För några år sedan laddade jag i telefonen ner en gratis app som håller koll på vart mina pengar går. I appen kan jag göra färdiga kategorier kring min konsumtion och jag har valt kategorier som exempelvis mat, restaurang, transport, kläder, presenter, välgörenhet, hunden, sparande, fritid och resor. Varje gång jag packar matkassarna fulla, öppnar jag min telefon, trycker på kategorin mat och skriver in summan. Direkt kan jag se hur mycket pengar jag använt under månaden och trycker jag på kategorin mat kan jag på mindre än en ögonblinkning se hur mycket pengar jag hittills satt på mat under månaden och hur stor procent som matkostnaderna utgör av mina totala månadsutgifter. Rätt snabbt märkte jag hur stor inverkan denna enkla app har på mitt ekonomiska beteende.

Små kostnader blir stora

Min app ger mig intressant och ibland oroväckande information om hur mycket pengar jag sätter på småsaker. Eftersom jag med ett enkelt knapptryck kan se hur mycket pengar jag sätter på godis per vecka, per månad eller per år lär jag mig att även små summor, som i stunden känns rätt harmlösa, över tid skulle bli en trevlig semesterresa eller en hygglig insättning på ett placeringskonto. För det är något speciellt när man svart på vitt ser att godispåsen jag så gärna slänger ner i köpkorgen några gånger i veckan på ett år kostar mig kring 300 €. Lite skamset konstaterar jag att gymkortet som jag tycker är dyrt långt kunde finansieras med ett minskat godisintag. Har även du småsummor som blir stora i längden? Köpkaffet, chokladstången eller lottokupongen?

Första steget till att budgetera

Vi är många som vet att vi borde bli bättre på att planera vår ekonomi. På Marthaförbundet för vi ofta fram vikten av att budgetera. När vi budgeterar planerar vi månadens inkomster, utgifter och sparande så att vi vet att pengarna räcker till. Vi ger oss ramar för hur vi klarar oss hela månaden ut och vi får på så sätt, eftersom vi vet att vi har koll, en bättre känsla i kroppen. Första steget i att budgetera är att veta hur mycket pengar vi har att röra oss med till exempel på en månad. Andra steget är att bestämma vad pengarna bör räcka till (våra behov) och vilka summor vi sedan kan använda till våra begär. Här blir appen en perfekt byggsten i min budget. Den visar mig vart pengarna går, hur mycket pengar som går till de olika kategorierna och jag kan enkelt bestämma vilka kategorier jag behöver skära i och hur mycket för att budgeten skall hålla.

Betalningssmärta hjälper mig framåt

Många är de gånger jag hört någon säga, att en av orsakerna till att vi idag hamnar i ekonomiskt trubbel är att vi inte längre i lika stor utsträckning använder fysiska pengar. Med det menas att vi tidigare hade en större förståelse och känsla för HUR mycket pengar vi gjorde av med när vi vid varje köp tvingades ta fram plånboken, räkna våra sedlar och konkret se hur mängden pengar i plånboken minskade. Det vi menar är att de fysiska pengarna i dessa stunder gav oss en betalningssmärta. Det är ofta svårare att skiljas från fysiska ting än att mentalt tänka att osynliga pengar lämnar vårt konto när kortet blippas i betalterminalen. 

För mig har appen återinfört begreppet betalningssmärta i mitt liv. När jag står där i kassan, drar mitt kort och får mitt kvitto hör jag visserligen summan jag skall betala, men det är när jag tittar på mitt kvitto, tar fram min telefon och skriver in summan, ser den svart på vitt på skärmen, trycker på rätt kategori och till exempel ser hur matkostnaderna ökar för månaden som betalningssmärtan är ett faktum. Oj, vad dyrt det blev! Oj, vad mycket jag redan konsumerat den här månaden! Ja, jag kan faktiskt erkänna att blotta tanken på att slå in summan för engångsköpet i min telefon och således öka månadens inköpssumma ibland får mig att avstå från ett köp. Allt känns liksom mycket dyrare. Betalningssmärtan är ett faktum.

Utmaningar sporrar framåt

Det är som sagt enkelt att med ett knapptryck få fram månadens totala inköp. Det är lika enkelt att få fram månadens totala klädinköp, godisinköp, skönhetsprodukter och inredningsprylar. Hur stor procent av mina utgifter består av bränsle? Satte jag mer pengar på loppisinköp denna månad än förra? Min app utmanar mig att bli bättre, att bli mer ekonomisk. Satte jag 600 € på mat förra månaden tänker jag minsann försöka klara mig på 570 € denna månad. Denna månad utmanar jag mig att hålla mitt godiskonto på 0 €. Klädinköpen vill jag halvera. Med appen är det enkelt att skapa personliga ekonomiska konsumtionsutmaningar. Det är enkelt att se vilken kategori som ger mig utrymme att spara och genom att skapa en kategori med rubriken “spara” där jag skriver in samma summa som jag överför till mitt sparkonto ser jag enkelt vilket utrymme jag ger sparandet i min vardagsekonomi.

Inkomsterna ska vara störst

I min app kan jag även sätta in inkomster (eller den summa pengar jag tillåter mig att använda per månad), vilket ger mig en ständig lägesrapport över hur mycket pengar jag har kvar att använda enligt de ekonomiska ramar min budget ger mig. För det är ju som så att så länge jag tänker på och håller mig till den ekonomiska ramsan “Pengar in, pengar ut, aldrig mera ut än in” klarar jag mig utan större problem.

Glöm inte barnen!

Att tänka kring hur vi använder våra pengar i vardagen är något som kan börja tidigt. Hjälp dina barn att ladda ner appen till sin telefon och lär dem hur den fungerar. Den hjälper er att ha intressanta samtal kring pengar. Sätt er tillsammans ner i slutet av månaden och fundera över vad ni använt pengarna till. Här lär sig barnet både vart barnets egna pengar går, men barnet lär sig även vilka utgifter som finns i förälderns liv. Ni kan utmana varandra inför kommande månad. Vad tycker du att jag skall spara pengarna på och vad kommer du att försöka spara pengar på? Vad skall vi göra med pengarna vi sparar. Var försiktig med att använda pekpinnar när du pratar om barnets ekonomiska val. Det är deras pengar. Fråga istället hur de har tänkt, varför de har använt pengarna som de gjort och om det inte finns något annat som de hellre hade sparat eller använt pengarna till. Inspirera dem och ge dem nya tankar och idéer, men låt de få sina egna ekonomiska lärdomar. Det är bra att det svider ibland och visst är det bättre att lära sig som ung, med små slantar som insats än senare i livet när större summor ofta står på spel.

Hur hittar man apparna?

Utbudet av ekonomi-appar till telefonen varierar beroende på vilken telefon du har, men söker du med ordet “ekonomiapp” bland de nedladdningsbara apparna i din telefon dyker det upp en hel lista att välja mellan. Välj en app som använder orden ”budget / utgiftsspårare / utgiftshantering” och välj någon som passar dig. Många är gratis, medan en del kostar en liten engångssumma, samtidigt som de senare ofta erbjuder dig fler funktioner eller möjligheter att anpassa dem enligt dina egna behov. Passar inte appen är det bara att radera den från telefonen. Svårare än så är det inte.

Text: Maria Österåker
Foto: Marthaförbundet

Se alla artiklar