Dags att börja budgetera sommarens glassar och jordgubbar

Dags att börja budgetera sommarens glassar och jordgubbar

Semestern hägrar för många och det är dags att se över semesterbudgeten. Ju bättre du planerar din ekonomi inför semestern, desto lättare har du att slappna av i hängmattan.

En budget är en plan för din ekonomi. För dig som vill vara spontan och fri under sommaren kan tanken på en budget kännas begränsande och främmande, vi vill ändå utmana det synsättet. En budget är ett verktyg för att kunna leva så avslappnat och fritt som möjligt. Vi hävdar att det är bortslösade pengar att fira semestern med att räkna euron och ha en gnagande skuldkänsla för den kommande kreditkortsräkningen ifall du lever över dina tillgångar.

Koll på utgifterna

Det är vanligt att använda mer pengar än normalt under semestern, det märker de flesta som följer upp sina kostnader. I bästa fall är inkomsterna också något högre, eftersom många får sin semesterersättning. Emellertid har vardagen blivit dyrare i och med att mat, nöjen och bensin har ökat i pris. Observera att de flesta kreditkort baserar sig på Euribor 3-ränta. Det har med andra ord blivit dyrare att leva på kredit, eftersom räntenivån har ökat under det senaste året. Kom ändå ihåg att det finns situationer då det kan vara fördelaktigt att använda kredit. Många kreditkort inkluderar en försäkring för dyrare inköp, och vid biljettköp kan det vara enklare att få tillbaka pengarna om eventuella inhiberingar uppstår.

Spara och planera

Utöver att göra upp en budget för semestern kan du också passa på att involvera dina barn i diskussioner om sommaraktiviteter och pengar, som en del av deras ekonomiska fostran: Vad kostar olika nöjen? Vilka prioriteringar vill ni göra? Kan ni spara ihop till någon aktivitet tillsammans? Diskussionen med barnen kan hållas på en neutral eller till och med rolig nivå om du gör det till en lek eller utmaning. Kanske ni gemensamt kan fundera på vilken typ av mat ni äter i vardagen? Genom att åskådliggöra prisskillnaden mellan hemlagad pizza och köpt pizza kan ni överföra mellanskillnaden till familjens semesterbudget. Ett effektivt sätt för ekonomifostran är att ge barnet en vissa summa pengar att hushålla med under semestern. På så sätt får barnet lära sig att planera hur pengarna ska användas. Som stöd kan du använda ett budgetblad för barn, som finns att skriva ut här.

Lev förmånligt

Måste semestern verkligen vara så mycket dyrare än vardagslivet? Det finns många knep för att hålla koll på kostnaderna, till exempel genom att prioritera förmånliga nöjen och ta med egen utfärdsmat och egna mellanmål. Glass kan köpas i butiken och tas med till stranden i en termos, en medhavd matsäck är ofta roligare, men också billigare än köpta alternativ. 

Nöjesparker och resor i all ära, men ofta kan gratisnöjen vara mer minnesvärda. Många föräldrar har upptäckt att de bästa minnena som barnen tog med sig från sommaren kanske var helt andra än de förväntade, och inte alls de dyraste. Planera därför in minnesvärda äventyr för stora och små: en utflykt i skogen, en picknick i parken, en dag vid stranden, ett besök på biblioteket eller museet för regniga dagar. Glöm inte att avsätta tid för vila och återhämtning.

Börja budgetera!

Visste du att ...?

Budgeten är ett verktyg för att leva så sparsamt möjligt samtidigt som den ger dig en översikt över hela ekonomin. På så vis kan du säkerställa att du använder dina pengar enligt dina egna prioriteringar. Kanske en ny kategori i sommarbudgeten kunde vara glass och jordgubbar? Du kanske också kan överväga att pausa en streamingtjänst eller ditt gymmedlemskap och i stället träna utomhus för att det ska finnas pengar i semesterbudgeten till sommarens läckerheter?

Se alla artiklar