Välj hållbara julklappar i år

Välj hållbara julklappar i år

"Ekologiskt är trendigt!" skriver ekonomirådgivare Marina Nygård och tipsar om klimatsnällare sätt att uppmärksamma sina nära och kära i jul.

Många går som bäst i julklappstankar, och på samma sätt som vi kan sträva efter att leva medvetet och hållbart året runt kan vi göra det också kring jul. I fjol planerade finländarna att spendera i medeltal kring 580 euro per person på julmat, julklappar och julförberedelser. Tidigare år har många finländare fått sin skatteåterbäring i december, lagom till julhandeln. I år har skatteåterbäringen betalats redan i augusti och september och det är därför svårt att förutspå hur julhandeln kommer att förflyta. Så som alltid när vi konsumerar är det viktigt att vi anpassar vår konsumtion efter våra tillgångar och inte drar på oss kreditkortsräkningar och avbetalningar som i januari ger oss svårigheter.

Hållbar jul – ekologiskt och ekonomiskt

Samtidigt som vi vet att alla varken kan eller vill spendera kring 580 euro på julhandeln växer också medvetenheten om hållbarhetsfrågor och många vill fira en hållbar jul, både ekologiskt och ekonomiskt. När vi gör köpbeslut åt oss själva behöver vi reflektera över vad vi egentligen behöver. Det samma gäller gåvor. Det må låta som en kliché, men julen handlar inte om pengar och en gåva ger man för att visa att man uppskattar en person. Ett sätt att minska på julstressen är att i närkretsen ha ett roterande system med gåvor: alla får och ger en gåva, men man har inte gåvor till alla.

Innan du köper en gåva, börja med att ställa dig följande frågor:

  • Hur är gåvans kvalitet? Prioritera kvalitet före kvantitet.
  • Var är gåvan framställd? Välj gärna inhemskt och välj företag vars etiska profil du känner till och uppskattar.
  • Hur ser arbetsförhållandena ut för de som har tagit fram gåvan? Välj bort företag som använder sig av orättvisa arbetsförhållanden och barnarbetskraft.
  • Hur förvarar man gåvan? Fundera på om gåvan kräver mycket förvaringsutrymmme. Alla har inte utrymme för skrymmande gåvor och det blir allt mera vanligt att vilja äga mindre, inte mera.
  • Hur ofta används gåvan? En medveten gåva används ofta och behövs av gåvomottagaren.
  • Varifrån kommer gåvan? Det har blivit allt vanligare med näthandel och visst finns det en lockelse i att beställa alla sina julklappar från en nätbutik för att spara tid. Väj i så fall gärna en inhemsk näthandel. Produkter och leksaker som beställs från utanför EU uppfyller inte vår säkerhetsstandard och dessutom är transporten klimatbelastande.

Här kommer några tips på mera hållbara julklappar:

Tid: Det många allra helst vill ha är tid och vila. Ge personen i din närhet en sovmorgon, en långpromenad eller en ledig helg.

Natur: Ge en naturupplevelse i present. En svampkurs eller skogsyoga kanske?

Kultur: Besök på museum är gåvor som passar alla åldrar. Konsert och teaterbesök brukar också uppskattas. På samma gång stöder du lokala kulturutövare. Forskning har visat att kultur och musik främjar vårt välmående.

Hjälp i vardagen: I vissa livssituationer är vardagen mera krävande än i andra. Det finns många som mera än till exempel en blomvas skulle uppskatta hjälp med blomvattning, städning och handlade. Du väljer själv om du vill ställa upp med hjälp, eller beställa en tjänst som på något sätt ger en enklare vardag åt gåvomottagaren.

Tjänster framom prylar: Ur miljösynvinkel kan man allmänt taget säga att en upplevelse orsakar ett 15 procent lägre koldioxidavtryk än en produkt. Många använder sig regelbundet av tjänster såsom massage, gymtjänster, coaching samt prenumerationer. Om man tidigare har gett en CD-skiva eller en bok i present kan man nu ge presentkort till en e-bokstjänst eller musiktjänst. Om personen länge har pratat om att lära sig ett nytt språk eller ett instrument är en kurs den perfekta gåvan.

Välgörenhet: Det har blivit allt vanligare att donera till välgörenhet i stället för traditionella gåvor. Välj i så fall ut en organisation som du vet att gåvomottagaren uppskattar.

Hantverk: Hantverk som gåva uppskattas av de flesta. Kanske är du en hantverkare själv eller så kan du stöda lokala hantverkare genom att välja närproducerat hantverk. På samma gång stöder du den lokala småföretagaren. Besök gärna jultorg och olika marknader som säljer hantverk.

Ge av din tid och dina färdigheter i gåva: Är du en hejare på ett språk? Bokföring? Byta bildäck? Har du någon i din närhet som skulle ha glädje och nytta av de färdigheterna? Ge av din tid och dina färdigheter i gåva.

Köp återvunnet: i Sverige utsågs i fjol det återvunna plagget till årets julklapp. Om du inte hittills har köpt återvunna gåvor kanske det här kan bli året då du köper använda gåvor? En bok som du själv har läst och ger vidare i gåva är en utmärkt gåva, då kan ni tillsammans diskutera boken när ni båda har läst den.

Handgjorda gåvor är värdefulla för mottagaren och visar att man verkligen har ansträngt sig och satt ner sin tid. På Martha.fi kan man botanisera i olika anvisningar och recept. Här lyfter vi fram några recepet och anvisningar som går snabbt och enkelt att göra. Martha.fi bjuder på många fina potentiella gåvor inom naturkosmetik. Kanske du kan ge bort ett spapaket med fotsalt? Köp hem alla ingredienserna och eventuellt också mörka burkar att förvara produkterna i så går resten av förberedelserna mycket snabbt. Uppskattar gåvomottagaren ätbara gåvor? Gör fröknäcke eller julgranola för gåvor som används i vardagen eller kanske fudge med bär och nötter för festliga tillfällen.

Ibland vill man ge små gåvor för att komma ihåg någon vid julen. Du vill uppmärksamma en hjälpsam kollega eller granne, samtidigt som du kanske inte vill att gåvan kostar allt för mycket. På martha.fi finns instruktioner på handgjorda små gåvor. Hur låter t.ex. ett doftpotpurri där du använder dig i huvudsak av ingredienser som du hittar i skogen eller en julkrans av en gammal klädhängare? Bivaxduken är också en hållbar och användbar gåva i vardagen som hjälper mottagaren att minska på användningen av plast i sitt hushåll.

Men barnen då?

För många är kanske det viktigaste med julen att se barnens glädje över julklapparna. Men också när det kommer till barn så går kvalitet framöver kvantitet, satsa hellre på några få kvalitativa gåvor än många. Återvunnet i all ära, men vad gäller leksaker så har säkerhetsföreskrifter och kemikaliegränser ändrats under åren och därför kan nya leksaker i regel anses vara säkrare än äldre. Välj hellre leksaker i helträ än i plast och andra material. Leksakerna får gärna vara tvättbara. CE-märkta leksaker är att föredra. Märk att leksaker beställda från nätbutiker utanför EU inte uppfyller europeisk standard. Kom ihåg att saker ämnade åt barn ska uppfylla en annorlunda kvalitetetsgranskning än om de är ämnade åt vuxna eller djur vad gäller materialval och hur produkten är framställd.

I övrigt så gäller det samma som för vuxna: också för barn är upplevelser och tid uppskattade gåvor. Ett museibesök eller ett dagsläger ger minnen för livet, medan en ny leksak ofta glöms bort. Läs mer om trygga leksaker för barnen inom projektet Giftfritt dagis: både pengar och resurser genom att paketera in i tidningspapper och annat förpackningsmaterial som du har tagit till vara. Ekologiskt är trendigt!

Se alla artiklar