Bivaxduk för köksbruk

Bivaxduk för köksbruk

En bivaxduk är ett miljövänligt alternativ till plastfolie. Med en bit tyg, bivax och strykjärn kan du göra den själv.

Bivax har antibakteriella egenskaper och kan användas till att linda in till exempel ost, grönsaker och bröd. Duken kan också läggas över en tallrik med rester. Observera dock att kött och fisk bör förvaras på annat sätt! Bivaxet gör tygduken något stel, men den är formbar och går lätt att spänna över en skål eller linda runt en ost.

Du behöver

Ett bomulls- eller linnetyg, klipp gärna med sicksack-sax så att du får en bättre kant
Bivax (drygt 15 gram till 20 x 20 cm)
Bakplåtspapper
Strykjärn
En tygbit för att skydda ditt strykbräde
(Ett rivjärn)

Gör så här

  1. Klipp ut en lämplig stor bit av bomullstyget (utgående från behov och användning).
  2. Mät upp bivaxet, riv i bitar eller riv med ett rivjärn.
  3. Lägg ett skyddande tjockt tyg över strykbrädet, lägg bomulls- eller linnebiten ovanpå och fördela bivaxet jämnt över tygbiten.
  4. Lägg ett bakplåtspapper över tyget och stryk med strykjärnet på låg värme eller medelvämer tills bivaxet har smält, bivaxet smälter vid 64 grader. Kontrollera om det finns områden på duken som inte är täckta med bivax, tillsätt då bivax och stryk igen.

Skötselråd

Rengör bivaxduken i kallt eller ljummet vatten, eventuellt med lite milt diskmedel. kom ihåg att bivax smälter vid 64 grader, och använder du för varmt eller hett vatten kan vaxet smälta bort från duken.

Se alla artiklar