Medlemsnytt maj 2023

Medlemsnytt maj 2023

Nu ligger det i luften, sommarlovet närmar sig för skolbarnen och glassäsongen är snart på topp. Bara ben, hängmattor och grönska får samsas med myggor, fullspäckade semesterscheman och dubbelt så mycket matlagning och disk. För många är tiden innan semester den allra intensivaste men missa inte allt det vackra, doftande och ätbara som naturen ger oss. Kanske kan redan en lunchpaus på parkbänken lotsa lite närmare fågelkvittret och lugnet?

Årsmöte23

Gå på upptäcktsfärd på Marthatorget i Borgå!

Med både personalen, marthor av alla de slag och försäljare samlade på en och samma plats är det bara att välja och vraka. Utöver torget finns det också olika föreläsningar att ta del av eller bara njuta av stämningen tillsammans.

Läs mera om torget här

Program för årsmötet

Fredag 26.5

Martha-pubrunda kl 19 –22

Lördag 27.5
Hela lördagens program ordnas på Konstfabriken

Kl. 9–13 Marthatorg

Kl. 9.30-11 ”Klimatsmarta val i vardagen” på stora scenen
Kl. 11.30 Lunch
Kl. 13–17 Möteshandlingar
Kl. 18.30 Mingel

Kl. 19 Festmiddag och underhållning
Kl. 23.15 Bussarna går från festplatsen

Söndag 28.5

Kl. 10 Picknick på Borgbacken i Borgå

Läs mera om programmet här

Bok-låda

Gåvor i Marthashoppen – nu till kampanjpris!

Sommarens fester står för dörren, men inga briljanta gåvoidéer har dykt upp? Lugn, bara lugn, med hjälp av vår hållbara lunchbox och den eftertraktade boken Marthas vardagstips får du hållbara och nyttiga gåvor för både gammal och ung. Under tiden 9.5-4.6 har du dessutom möjlighet att köpa dem båda till ett gemensamt kampanjpris på 50 euro (normalpris 60 euro).

Till Marthashoppen

Odla

Kurs: Tillsammansodling för barnfamiljer i Jorvas

Odla tillsammans med andra barnfamiljer under tre gemensamma kurstillfällen i Jorvas. Under kunnig ledning går vi igenom hela odlingsförloppet, inga förkunskaper behövs.

Läs mer och anmäl här

Vilt

Kurs: Gourmetmat av vilda växter

Kanske har du plockat lite nässlor någon gång men vill lära dig både identifiera och tillreda ett bredare urval vilda växter? Då har du hittat rätt. På den här kursen tillreds både en trerätters middag och en del annat, taget direkt ur naturen.

Anmälan & mera information

Potis

Sofias trädgård i maj: Odla potatis

Drömmer du om lena gula nypotatisar från eget land? Potatis är lättodlad och nästan självgående under odlingssäsongen. Också ogräset kring plantorna kan minimeras  med hjälp av täckning så att du får tid över till annat. Läs mer om Sofias tips kring potatisodling.

Läs mer här

Lappa

Delta i Marthas stora klädutmaning!

Är du ovan att lappa och ta hand om dina kläder men vill gärna komma i gång? Kanske behövde du denna lilla extra puff för att ta itu med syhögen i stället för att ständigt flytta ner den på att-göra-listan. Lär dig mer om hur du vårdar dina kläder i vardagen.

Läs mera här

Krans

Så fixar du bästa festen

Dags för fest, men projektet känns som att bestiga en hel bergskedja? Ingen panik, följ vår hemsida för smidig planering, fest och efterarbete. Sidan fylls på med ytterligare material under våren och försommaren. Här nedan ett axplock av innehållet. 

Skriva gästlista

Ibland räcker varken utrymme, budget eller ork till att bjuda alla de gäster man skulle önska på fest. Då gäller det att prioritera och motivera sina val för att hitta en möjligast smidig lösning. Kolla in vår lista för lite hjälp på traven. 

Kalaskläder

Var beredd inför festsäsongen och kolla igenom garderoben redan nu. Använd sådant du redan har, byt, köp, sälj, sy enligt behov.

Dukning och dekoration

Utnyttja det som finns där hemma, låna eller ta en sväng i naturen för att samla in material. Enkelt, överdådigt eller något mittemellan, det är upp till dig. Tänk hållbart och låt kreativiteten flöda!

Till festguiden

Runeberg

Sött & gott till sommarens kalas

Gör som biskop Bo-Göran Åstrand och kalasa på en bakelse Borgå stifts 100-årsjubileum till ära. Med fyra olika variationer på samma tårtbotten lär alla bli nöjda. Bakelserna går också utmärkt att packa ner i söndagens picknickkorg 28.5 till Borgbacken i Borgå!

Till recepten

Se alla artiklar