• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Borgå stifts jubileumsbakelse

Borgå stifts jubileumsbakelse
Över 60 min

Ingredienser


12–14 portioner


Botten

2
ägg
2 dl
socker
1 dl
olja
3 dl
riven morot (2 stora morötter)
2 dl
mjöl (vetemjöl eller glutenfri mjölblandning)
1 tsk
bakpulver
2 tsk
kanel
1/2 tsk
kardemumma

Fyllning: Vinter - Choklad-apelsin

130 g
mörk eller vit choklad
1 dl
grädde
2
apelsiner
1 1/2 dl
socker
2 dl
vatten
1 msk
ljus sirap
(1 dl
torkade tranbär)

Fyllning: Vår – Crunch med kanderad morot

1/2 dl
socker
1 dl
havre- eller kokosflingor
1/2 dl
mjöl (vetemjöl eller glutenfri mjölblandning)
1/2 tsk
kardemumma
50 g
smör
2
morötter
1 1/2 dl
socker
2 dl
vatten
1 msk
ljus sirap

Fyllning: Sommar – Färska bär

100 g
hallonsylt
400 g
jordgubbar, hallon, blåbär
75 g
vit choklad
mynta

Fyllning: Höst – Äppel-tjinuski

2 dl
grädde
2 dl
mörk sirap
1 tsk
vaniljsocker
3–4
syrliga äpplen

Botten


  1. Smöra och mjöla en kakform (24–26 cm). Värm ugnen till 175 grader.
  2. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Tillsätt olja och riven morot.
  3. Blanda alla torra ingredienser i en bunke, och rör försiktigt ner äggblandningen.
  4. Grädda tårtan i nedre falsen av ugnen, cirka 35 minuter. Låt svalna och tillsätt lämplig fyllning.

Fyllning: Vinter – Choklad-apelsin


  1. Skala apelsinerna. Se till att det vita från apelsinen med inte kommer med, det ger besk smak.
  2. Koka skalen i 5 minuter, sila av och upprepa tre gånger.
  3. Koka sedan socker, vatten och sirap i en kastrull till en lag. Tillsätt skalen och låt koka på låg värme i 15 minuter tills lagen satt sig på skalen. Låt svalna.
  4. Lyft upp skalen, vänd i socker och låt torka minst 2–3 timmar.
  5. Bryt chokladen i mindre bitar i en skål. Koka upp grädde och häll över chockladen. Rör om till en jämn smet.
  6. Låt chockladen svalna tills den tjocknat. Häll över kakan, och toppa med kanderad apelsin (eller torkade tranbär).

Fyllning: Vår – Crunch med kanderad morot


  1. Blanda smulblandningens torra ingredienser, och nyp ihop med kallt smör.
  2. Strö blandningen över tårtan innan gräddning, och grädda sedan enligt instruktionerna.
  3. Skala morötterna. Skiva i tunna skivor med skalare, och skär sedan i strimlor.
  4. Koka upp socker och vatten, och småkoka strimlorna i 10 minuter tills de mjuknat med ännu håller sin form. Ta av värmen och låt stå 5 minuter.
  5. Lyft upp skalen och låt rinna av på bakplåtspapper. Låt torka i rumstemperatur 12–24 timmar.

Fyllning: Sommar – Färska bär


  1. Bred ett tunt lager hallonsylt över kakan.
  2. Toppa med färska jordgubbar, hallon och/eller blåbär.
  3. Spritsa med ränder av smält vitchoklad, och dekorera med mynta.

Fyllning: Höst – Äppel-tjinuski


  1. Blanda grädde, sirap och socker i en kastrull. Sjud blandingen tills den tjocknat något. Häll några droppar tjinuski i ett glas kallt vatten för att se hurudan konsistens den har när den svalnat.
  2. Skala äpplen och skär i små tärningar medan tjinuskin svalnar. Blanda äppel och tjinuski, och bred över kakbottnet. Dekorera med färska äppelskivor.

MARTHA
TIPSAR

Marthaförbundet har skapat bakelsen för att fira Borgå stifts 100 års jubileum år 2023. De olika fyllningarna betyder att du kan baka en säsongsenlig tårta under de olika årstiderna.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Vår
  • Sommar
  • Höst
  • Vinter
  • Måltid
  • Buffé
  • Maträtt
  • Söta bakverk
  • Huvudråvara
  • Spannmål
  • Bär
  • Specialkost
  • Glutenfritt
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Borgå stifts jubileumsbakelse

Detta kan intressera dig

Grillad nykål, bönröra med rostad vitlök och brynt dillsmör

Recept

Helgrillad gös med algoli

Recept

Krämig abborrgryta med tomat och kapris

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Smarthfisk
  • Giftfritt dagis
  • Hantera vardagen
  • Östersjöfisk åt alla
  • Uppdrag Z
  • Små fiskar övertar storkök
  • Matlust
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet