Vi använder cookies på vår webbsida för att analysera vår traffik. Du kan läsa mer om vår cookie policy här

Nödvändiga (Nödvändig)

Cookies som krävs för att webbplatsen skall fungera normalt. Detta innehåller cookies som används för inloggning samt för CSRF säkerhet. Vänligen notera att systemets bas cookies inte samlar personlig eller känslig information. IP adresser samlas inte. Information som sparas skickas inte ut till Landsbygdspolitik eller tredje parter.
Namn: CraftSessionId
Beskrivning: Webbplatsen använder PHP sessioner för att upprätthålla sessioner. Systemet nämner cookien i fråga “CraftSessionId”. Denna cookie upphör så fort sessionen avslutas.
Leverantör: denna sida
Upphörande: Session
Namn: *_identity
Beskrivning: Då du loggar in i kontrollpanelen sätts en cookie som kontrollerar ditt inloggnings status. Namnet av cookien börjar med en lång slumpmässig text som följs av _identity. Cookien sparar endast nödvändig information för att upprätthålla en säker session, och hålls aktiv endast så länge som användaren är inloggad i systemet.
Leverantör: denna sida
Upphörande: Beständig
Namn: *_username
Beskrivning: Om du kryssar i "Håll mig inloggad" (Keep me logged in) under inloggnings processen, används denna cookie för att komma ihåg ditt användarnamn inför följande gång.
Leverantör: denna sida
Upphörande: Beständig
Namn: CRAFT_CSRF_TOKEN
Beskrivning: Skyddar oss och dig som en användare för CSRF attacker.
Leverantör: denna sida
Upphörande: Session

Statistik

Cookies som används för statistik hjälper oss förstå hur användarna använder och navigerar webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.
Namn: _ga
Beskrivning: Google Analytics
Leverantör: Google
Upphörande: Beständig
Namn: _gid
Beskrivning: Google Analytics
Leverantör: Google
Upphörande: Beständig

Marknadsföring

Marknadsförings cookies används för att spåra användarna genom webbplatsen. Meningen med dessa cookies är att kunna erbjuda användaren med mer relevant och personligt innehåll.
Detaljer Göm detaljer
  • Kontakt
  • Om oss
  • Föreningsadministration
  • UngMartha
  • Recept
  • Vardagskunskap
  • Projekt & kampanjer
    Giftfritt dagis
    Läs mer
    Östersjön 2.0
    Läs mer
    En euro i taget
    Läs mer
    Andra projekt Hantera vardagen Den finlandssvenska matkulturdagen Den nationella klädbytardagen Köpfri november Tidigare projekt
  • Evenemang
  • Marthashop
Mera
Stäng

BLI
MEDLEM!

  • <% item.title %>
  • Visa mera
  • Inga resultat hittades
  • Recept
    • Vår
    • Sommar
    • Lunch
    • Middag
    • Sallad
    • Visa alla
  • Vardagskunskap
    • Hållbar vardag
    • Matsvinn
    • Matkultur
    • Barn & Mat
    • Klimatsmart vardag
    • Visa alla
  • Projekt & kampanjer
    • En euro i taget
    • Ungas välmående
    • Östersjön 2.0
    • Hantera vardagen
    • Den finlandssvenska matkulturdagen
    • Visa alla
  • Evenemang
    • Nyland
    • Åboland
    • Österbotten
    • Åland
    • Helsingfors
    • Visa alla
  • BLI MEDLEM!

  • Marthashop
    • Hem & kök
    • Textilier
    • Böcker & pappersprodukter
    • Smycken
    • Broschyrer & magasin
  • Om oss
    • Rådgivning
    • Tidskriften Martha
    • UngMartha
    • Bli medlem
    • Medlem
    • Visa alla
  • Smartha tips
    • Städning
    • Textilvård
    • Konsumtion
    • Matlagning
  • Kontakt
    • Pressmaterial
  • Följ Martha
    • Instagram
    • Twitter
    • Facebook
    • Pinterest
    • Youtube
    • Soundcloud

Borgå stifts jubileumsbakelse

Borgå stifts jubileumsbakelse

Ingredienser


12-14 portioner


Botten

2
ägg
2 dl
socker
1 dl
olja
3 dl
riven morot (2 stora morötter)
2 dl
mjöl (vetemjöl eller glutenfri mjölblandning)
1 tsk
bakpulver
2 tsk
kanel
½ tsk
kardemumma

Fyllning: Vinter - Choklad-apelsin

130 g
mörk eller vit choklad
1 dl
grädde
2
apelsiner
1 ½ dl
socker
2 dl
vatten
1 msk
ljus sirap
(1 dl
torkade tranbär)

Fyllning: Vår - Crunch med kanderad morot

½ dl
socker
1 dl
havre- eller kokosflingor
½ dl
mjöl (vetemjöl eller glutenfri mjölblandning)
½ tsk
kardemumma
50 g
smör
2
morötter
1 ½ dl
socker
2 dl
vatten
1 msk
ljus sirap

Fyllning: Sommar - Färska bär

100 g
hallonsylt
400 g
jordgubbar, hallon, blåbär
75 g
vit choklad
mynta

Fyllning: Höst - Äppel-tjinuski

2 dl
grädde
2 dl
mörk sirap
1 tsk
vaniljsocker
3-4
syrliga äpplen

Botten


  1. Smöra och mjöla en kakform (24-26 cm). Värm ugnen till 175 grader.
  2. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Tillsätt olja och riven morot.
  3. Blanda alla torra ingredienser i en bunke, och rör försiktigt ner äggblandningen.
  4. Grädda tårtan i nedre falsen av ugnen, ca 35 minuter. Låt svalna och tillsätt lämplig fyllning.

Fyllning: Vinter - Choklad-apelsin


  1. Skala apelsinerna. Se till att det vita från apelsinen med inte kommer med, det ger besk smak.
  2. Koka skalen i 5 minuter, sila av och upprepa tre gånger.
  3. Koka sedan socker, vatten och sirap i en kastrull till en lag. Tillsätt skalen och låt koka på låg värme i 15 minuter tills lagen satt sig på skalen. Låt svalna.
  4. Lyft upp skalen, vänd i socker och låt torka minst 2–3 timmar.
  5. Bryt chokladen i mindre bitar i en skål. Koka upp grädde och häll över chockladen. Rör om till en jämn smet.
  6. Låt chockladen svalna tills den tjocknat. Häll över kakan, och toppa med kanderad apelsin (eller torkade tranbär).

Fyllning: Vår - Crunch med kanderad morot


  1. Blanda smulblandningens torra ingredienser, och nyp ihop med kallt smör.
  2. Strö blandningen över tårtan innan gräddning, och grädda sedan enligt instruktionerna.
  3. Skala morötterna. Skiva i tunna skivor med skalare, och skär sedan i strimlor.
  4. Koka upp socker och vatten, och småkoka strimlorna i 10 minuter tills de mjuknat med ännu håller sin form. Ta av värmen och låt stå 5 minuter.
  5. Lyft upp skalen och låt rinna av på bakplåtspapper. Låt torka i rumstemperatur 12-24 timmar.

Fyllning: Sommar - Färska bär


  1. Bred ett tunt lager hallonsylt över kakan.
  2. Toppa med färska jordgubbar, hallon och/eller blåbär.
  3. Spritsa med ränder av smält vitchoklad, och dekorera med mynta.

Fyllning: Höst - Äppel-tjinuski


  1. Blanda grädde, sirap och socker i en kastrull. Sjud blandingen tills den tjocknat något. Häll några droppar tjinuski i ett glas kallt vatten för att se hurudan konsistens den har när den svalnat.
  2. Skala äpplen och skär i små tärningar medan tjinuskin svalnar. Blanda äppel och tjinuski, och bred över kakbottnet. Dekorera med färska äppelskivor.

MARTHA
TIPSAR

Marthaförbundet har skapat bakelsen för att fira Borgå stifts 100 års jubileum år 2023. De olika fyllningarna betyder att du kan baka en säsongsenlig tårta under de olika årstiderna.

Kategorier

  • Recept
  • Vår
  • Sommar
  • Höst
  • Vinter
  • Buffé
  • Söta bakverk
  • Spannmål
  • Bär
  • Glutenfritt
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Borgå stifts jubileumsbakelse

Detta kan intressera dig

Silltårta

Silltårta

Recept
Varm havtornssoppa med glass och kakkrutonger

Varm havtornssoppa med glass och kakkrutonger

Recept
Stekt abborre med citronsås, stekt rödbeta, kokt potatis och picklad gurka

Stekt abborre med citronsås, stekt rödbeta, kokt potatis och picklad gurka

Recept
Friterade skal med dipp

Friterade skal med dipp

Hushåll | Recept

Prenumenera på
Marthas nyhetsbrev

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Martha 120
  • Tidskriften Martha
  • Distrikt, föreningar, kretsar
  • Styrelsen 2023
  • Marthaköket
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Vardagskunskap
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • Föreningsadministration
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Marthaköket
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Giftfritt dagis
  • Havets smaker - Östersjödieten
  • Hantera vardagen
  • Små fiskar övertar storkök
  • En euro i taget
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2023 Marthaförbundet