Nu startar den stora klädvårdsutmaningen!

Nu startar den stora klädvårdsutmaningen!

Våren är en perfekt tidpunkt att se över garderoben. Samtidigt som du plockar bort vinterns utrustning kan du med fördel passa på att vårda och reparera det som behöver lite omsorg och kärlek. Häng med på vår utmaning!

Utmaning 1: Sy i en knapp

Det tar inte många minuter att sy i en knapp, men ibland kan vi ändå skjuta på arbetet hur länge som helst. Om du märker att du har svårt att komma till skott, eller om annars bara finns en tävlingsmänniska i dig så presenterar vi här en klädvårds- och lagningsutmaning. Nu räddar vi klädesplaggen, ett plagg i taget.

Du kan delta i utmaningen i form av en bingo. Bland de som deltar och taggar Marthaförbundet på instagram med en bingo så lottar vi ut ett exemplar av Marthas vardagstips. 

Utmaning 2: Stoppa ett ylleplagg

Har det gått hål på hälen på dina älskade yllesockor? Har du alltid undrat hur man stoppar som ett proffs? I den här videon visar vi hur. 

Utmaning 3: Ta bort noppor och ge ditt plagg ett ordentligt ansiktslyft

Du kan använda dig av en noppkam, en noppsten eller av en noppborttagningsmaskin. 

Utmaning 4: Lappa ett par jeans som fått hål

Du kan antingen göra det själv eller föra till en sömmerska. 

Utmaning 5: Vårda dina läderskor

Dina läderskor utsätts för hård påfrestning med våra klimat. Om du vårdar dem regelbundet så håller de längre. Passa också på att föra dem till skomakaren när det behövs. 

Utmaning 6: Sy en fåll

Det finns ett sätt att sy en fin och osynlig fåll för hand. Här visar vi hur. 

Utmaning 7: Lappa ett plagg som fått hål

Det händer både unga och äldre att våra vardagsplagg får hål på knäna eller armbågarna. Nu lappar vi hålen! Tekniken är fri: du kan använda tygrester från gamla plagg eller lagningslappar. I den här videon visar vi hur man gör med limlappar. 

Utmaning 8: Reparera eller låt reparera något i läder

Att reparera ett läderplagg kan kräva lite extra utrustning. Du kan behöva en lädernål och en lädersyl för att få hål för nålen i det tjocka materialet. Läder är ändå ett värdefullt material som det lönar sig att vårda och reparera. En skomakare kan utöver skor också ofta reparera söndriga väskor och läderhandskar.

Läderskor

Utmaning 9: Sy något nytt av ett gammal plagg eller av ett gammal tyg

Återbrukets tid är här! Passa på att sy en klänning åt ett litet barn av en gammal kragskjorta, ett dynvar eller två av ett gammalt lakan eller sy om en festklänning du inte längre använder till något som du kan glädjas över igen. Också här kan du låta sy upp om du inte själv vill eller kan! På nätet kan du hitta många idéer och instruktioner. Här delar vi med oss med instruktioner för hur du kan sy en Marthapåse av ett par gamla jeans.

Kläder


Marthaförbundet: Sy marthakassen

Se alla artiklar