Sofias trädgård i maj: Odla potatis

Sofias trädgård i maj: Odla potatis

Små gula knölar att avnjuta kring midsommar, varierande storleks knölar under hela sommaren eller hela förrådet fullt av stora knölar fram till nästa sommar. Det finns mängder av olika potatissorter att välja mellan, kolla upp vilken som bäst passar dina behov innan du sätter igång odlingen.

Odla potatis

Potatis trivs bäst i soligt läge i väldränerad och fuktig jord, men den brukar ändå växa i de flesta jordar. Om potatis odlas i pallkragar behöver det vara dubbla pallkragar för att det skall finnas tillräckligt med jorddjup. Potatisen gillar inte för mycket gödsel, det kan påverka både smaken och hållbarheten, var därför sparsam med gödsling. Vattna gärna regelbundet och täck till exempel jorden runt plantorna med halm så slipper du en hel del rensande samtidigt som jorden hålls fuktigare.

Potatis odlas med sättpotatis som kan förgro innan utplantering, då bildas groddar på potatisen som ger lite försprång när den väl kommer ner i jorden. Potatisen kan sättas i jorden på våren när jorden blivit cirka 7 grader. Dra upp fåror i jorden med ett mellanrum på cirka 60 cm och plantera potatisen cirka 10 cm djupt med ett avstånd på cirka 25 cm. Täck med jord. I pallkragar som är 120 cm x 80 cm ryms 10 sättpotatisar. I början kan det vara bra att täcka med fiberväv om det utlovas frostnätter.

När blasten har växt cirka 10 cm är det dags att kupa potatisen, det vill säga fösa upp jord mot stjälkarna så att de täcks längst ner. Detta görs ytterligare en gång under sommaren för att undvika att potatisarna kommer i kontakt med solljus och blir gröna. Om det är väldigt fuktigt klimat i slutet av sommaren finns det risk för bladmögel, då får bladen bruna fläckar och vissnar. Skär av blasten och släng den i blandavfall, ej i komposten. Potatisbladmögel kan spridas till tomat, så odla inte tomat och potatis bredvid varandra.

Se alla artiklar