Medlemsnytt april

Medlemsnytt april

I april börjar det knoppas, för vissa tilltar odlingsivern medan andra drabbas av städ-och förändringsiver. När dunoverallen och varmaste mössan skalats av börjar vi se varandra igen i vardagen och vad är väl bättre än att sikta in sig på Marthaförbundets årsmöte då? Tillsammans för både stora och små varvat med lite mjöd och vilda växter, bland annat det bjuder vi på i april.

Vårmöte

Marthaförbundets årsmöte

Snart är det dags för marthaårets höjdpunkt, årsmötet i Borgå 27–28.5! Utöver social samvaro, god mat och glada marthor erbjuder årsmötet också ett ypperligt tillfälle att bekanta sig både med Marthaförbundets verksamhet, personal och splitternya verksamhetsledare Camilla Komonen. Och inte nog med det, i år förrättas även ordförandeval då vi tackar nuvarande ordförande Andrea Hasselblatt för en tid av omfattande utveckling och ett digert engagemang. Passa på att både påverka förbundets framtid och umgås med andra marthor på samma gång.

Anpassa ditt deltagande enligt hur det funkar bäst för dig, vi finns på plats från fredag kväll till söndag förmiddag. Sista anmälningsdagen är 7.5.

Anmäl här


Nät

Internet på gott och ont, ge oss din historia!

Många av våra ärenden i vardagen sköts numera via nätet. Snabbheten och lättillgängligheten ger oss information på nolltid men hur vet vi vad som är sant och vad som är falskt? Nätbedrägerier har med tiden blivit en del av vardagen, men mycket går att förebygga och undvika med rätt kunskap. Med hjälp av verkliga historier från dem som blivit utsatta för nätbegrägerier vill vi hjälpa andra att undvika de vanligaste fällorna. Därför samlar vi nu anonymt in historier och exempel av dem som drabbats, fyll i enkäten så kan just din historia bidra till en tryggare nätvardag för andra. 

Till enkäten

Läger

Välkommen på Ungmarthas läger i sommar! 

Det finns fortfarande platser på flera läger i Österbotten, anmäl er redan idag, eller tipsa vidare. Ni vill inte missa sommarens mest matfyllda läger! För barn i åk 2–6, läskunniga barn i åk 1 är också välkomna. 

Läs mera här

Lissu

Vilda växter i maten

Är du nyfiken på att bättre utnyttja naturens skafferi i matlagning? Anmäl dig då bums till hushållsrådgivare Elisabeth Erikssons kurs på Busholmen i Marthaköket. Du får handfasta tips på hur vilda grönsaker samlas in, används som färska samt hur de ska hanteras för att hålla över tid.

Info & anmälan

Valborg

Sugen på Valborg? Vi bjuder på mjöd, struvor och munkar.

Struvor

Surdegsmunkar

Glutenfria munkar

Mjöd

Surdegsmjöd

Inte alls sugen på Valborg? Då laddar vi med kombucha, ginger soda och tilltugg i stället.

Komboucha

Ginger soda

Dadel- och fikonbollar

Rotsakschips med grön dipp

Zucchini

Sofias odlingtips i april: Pumpa, gurka och zucchini

Utgå från hur du i slutändan vill använda dina nyttoväxter, blir det middag av alltihop, odlas något för det dekorativa värdet eller tänkte du göra inläggningar som räcker fram till nästa skörd? Kör i gång med förodlingen i dag, så är plantorna redo att komma ut efter att risken för nattfrost är över.

Läs mera här

Save the dates

26.4 Kurs: Kläder – hållbart och klimatsmart

4.5 Mästerodlarkväll för barnfamiljer i Kronoby

9.5 Tillsammansodling för barnfamiljer i Vasa

16.5 Kurs: Vilda växter i maten

23.5 Tillsammansodling för barnfamiljer i Jorvas

27–28.5 Marthaförbundets årsmöte i Borgå

15–17.6 Nordiska marthadagarna i Kuopio

26.6–2.7 Pride i Helsingfors

22.9 NASTA-övningen TYYNI i Dragsvik

22.9 Ungmarthas 50-årsjubileumsfest i Helsingfors

Se alla artiklar