• Kontakt
  • Om oss
  • Föreningsadmin
  • UngMartha
  • Recept
  • Vardagskunskap
  • Projekt & kampanjer
  • Evenemang
  • Marthashop
Mera
Stäng

BLI
MEDLEM!

  • <% item.title %>
  • Visa mera
  • Inga resultat hittades
  • Recept
    • Vår
    • Sommar
    • Lunch
    • Middag
    • Sallad
    • Visa alla
  • Vardagskunskap
    • Hållbar vardag
    • Matsvinn
    • Matkultur
    • Barn & Mat
    • Klimatsmart vardag
    • Visa alla
  • Projekt & kampanjer
    • En euro i taget
    • Giftfritt dagis
    • Matlust
    • Östersjön 2.0
    • Hantera vardagen
    • Visa alla
  • Evenemang
    • Nyland
    • Åboland
    • Österbotten
    • Åland
    • Helsingfors
    • Visa alla
  • BLI MEDLEM!

  • Marthashop
    • Hem & kök
    • Textilier
    • Böcker & pappersprodukter
    • Smycken
    • Broschyrer & magasin
  • Om oss
    • Rådgivning
    • Tidskriften Martha
    • UngMartha
    • Bli medlem
    • Medlem
    • Visa alla
  • Smartha tips
    • Städning
    • Textilvård
    • Konsumtion
    • Matlagning
  • Kontakt
    • Kontaktuppgifter
    • Pressmaterial
  • Följ Martha
    • Instagram
    • Twitter
    • Facebook
    • Pinterest
    • Youtube
    • Soundcloud

Surdegsmunkar

Surdegsmunkar

Ingredienser


1 ¼ dl aktiv vetesurdeg
1 ¼ dl ljummen mjölk
1 ägg
½ dl socker
1 tsk kardemumma
1 tsk vaniljsocker
5–5 ½ dl specialvetemjöl
1 tsk salt
35 g rumsvarmt smör
Till stekning:
1 l rapsolja
Fyllning:
socker
sylt, choklad eller vaniljkräm

Gör så här:


  1. Blanda ihop alla ingredienser förutom saltet och smöret till en deg. Se till att alla ingredienser är rumsvarma. Täck degen med plast eller lägg i en bunke med lock och låt vila i en timme.
  2. Knåda in saltet. Tillsätt smör lite i taget och knåda degen ordentligt under 10–15 minuter för hand eller med maskin i cirka 7 minuter. Lägg degen i en skål täckt med plast eller i en bunke med lock och låt den jäsa i en avstängd ugn med lampan på i cirka 1,5–2,5 h eller tills degen fördubblats i storlek.
  3. Skär degen i cirka 25–30 bitar och rulla till små bollar. Platta lätt till bollarna och låt dem vila övertäckta på en lätt mjölad kökshandduk i cirka 20 minuter.

Stekning:


  1. Värm upp oljan till 180 grader och stek 3–4 munkar i taget i cirka 2–3 minuter per sida. Om munkarna känns svåra att vända kan du platta till dem med handflatan innan du lägger dem i oljan.
  2. Rulla de heta munkarna i socker.
  3. Fyll munkarna med sylt, choklad eller vaniljkräm med hjälp av en spritspåse.


MARTHA
TIPSAR

Grundrecept på surdeg hittar du här.

Kategorier

  • Recept
  • Vår
  • Sommar
  • Höst
  • Vinter
  • Söta bakverk
  • Spannmål
  • Mattraditioner
  • Valborg
Surdegsmunkar

Detta kan intressera dig

Beräkna rätt mängder för julmiddagen

Beräkna rätt mängder för julmiddagen

Hushåll | Ekonomi
Granskott- & äppelshot

Granskott- & äppelshot

Recept
Granskottssylt

Granskottssylt

Recept
Kroppsskrubb med björkblad

Kroppsskrubb med björkblad

Recept

Prenumenera på
Marthas nyhetsbrev

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Martha 120
  • Tidskriften Martha
  • Distrikt, föreningar, kretsar
  • Styrelsen 2021
  • Marthaköket
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Vardagskunskap
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • Föreningsadmin
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Kontakt
  • Marthaköket
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Giftfritt dagis
  • Hantera vardagen
  • Matlust
  • En euro i taget
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2021 Marthaförbundet

Vi använder cookies på vår webbsida för att analysera vår traffik. Du kan läsa mer om vår cookie policy här

Nödvändiga (Nödvändig)

Cookies som krävs för att webbplatsen skall fungera normalt. Detta innehåller cookies som används för inloggning samt för CSRF säkerhet. Vänligen notera att systemets bas cookies inte samlar personlig eller känslig information. IP adresser samlas inte. Information som sparas skickas inte ut till Landsbygdspolitik eller tredje parter.
Namn: CraftSessionId
Beskrivning: Webbplatsen använder PHP sessioner för att upprätthålla sessioner. Systemet nämner cookien i fråga “CraftSessionId”. Denna cookie upphör så fort sessionen avslutas.
Leverantör: denna sida
Upphörande: Session
Namn: *_identity
Beskrivning: Då du loggar in i kontrollpanelen sätts en cookie som kontrollerar ditt inloggnings status. Namnet av cookien börjar med en lång slumpmässig text som följs av _identity. Cookien sparar endast nödvändig information för att upprätthålla en säker session, och hålls aktiv endast så länge som användaren är inloggad i systemet.
Leverantör: denna sida
Upphörande: Beständig
Namn: *_username
Beskrivning: Om du kryssar i "Håll mig inloggad" (Keep me logged in) under inloggnings processen, används denna cookie för att komma ihåg ditt användarnamn inför följande gång.
Leverantör: denna sida
Upphörande: Beständig
Namn: CRAFT_CSRF_TOKEN
Beskrivning: Skyddar oss och dig som en användare för CSRF attacker.
Leverantör: denna sida
Upphörande: Session

Statistik

Cookies som används för statistik hjälper oss förstå hur användarna använder och navigerar webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.
Namn: _ga
Beskrivning: Google Analytics
Leverantör: Google
Upphörande: Beständig
Namn: _gid
Beskrivning: Google Analytics
Leverantör: Google
Upphörande: Beständig

Marknadsföring

Marknadsförings cookies används för att spåra användarna genom webbplatsen. Meningen med dessa cookies är att kunna erbjuda användaren med mer relevant och personligt innehåll.
Detaljer Göm detaljer