Surdegsmunkar
Ingredienser
1 ¼ dl | aktiv vetesurdeg |
1 ¼ dl | ljummen mjölk |
1 | ägg |
½ dl | socker |
1 tsk | kardemumma |
1 tsk | vaniljsocker |
5–5 ½ dl | specialvetemjöl |
1 tsk | salt |
35 g | rumsvarmt smör |
Till stekning: |
|
---|---|
1 l | rapsolja |
Fyllning: |
|
---|---|
socker | |
sylt, choklad eller vaniljkräm |
Gör så här:
- Blanda ihop alla ingredienser förutom saltet och smöret till en deg. Se till att alla ingredienser är rumsvarma. Täck degen med plast eller lägg i en bunke med lock och låt vila i en timme.
- Knåda in saltet. Tillsätt smör lite i taget och knåda degen ordentligt under 10–15 minuter för hand eller med maskin i cirka 7 minuter. Lägg degen i en skål täckt med plast eller i en bunke med lock och låt den jäsa i en avstängd ugn med lampan på i cirka 1,5–2,5 h eller tills degen fördubblats i storlek.
- Skär degen i cirka 25–30 bitar och rulla till små bollar. Platta lätt till bollarna och låt dem vila övertäckta på en lätt mjölad kökshandduk i cirka 20 minuter.
Stekning:
- Värm upp oljan till 180 grader och stek 3–4 munkar i taget i cirka 2–3 minuter per sida. Om munkarna känns svåra att vända kan du platta till dem med handflatan innan du lägger dem i oljan.
- Rulla de heta munkarna i socker.
- Fyll munkarna med sylt, choklad eller vaniljkräm med hjälp av en spritspåse.
