Sofias trädgård i april: Odla gurkväxter på friland

Sofias trädgård i april: Odla gurkväxter på friland

Det finns många olika sorters pumpor, gurkor och zucchini för frilandsodling och därför lönar det sig att välja den sort som du har bäst nytta av. Vill du exempelvis laga mat av pumpan är det bättre att välja lagringsdugliga pumpor och vintersquash som rekommenderas till sådant som du vill laga medan stora jättepumpor ofta odlas som prydnad. Det finns också olika gurkor som lämpar sig för färskkonsumtion eller inläggning.

Förodling

Gurkväxterna behöver förkultiveras 4–6 veckor innan utplantering. Så ett frö per kruka enligt sådjup på fröpåsen (avklippt mjölkkartong eller kruka i motsvarande storlek fungerar bra). Ställ sådderna varmt i början så att fröna gror. Efter det kan de stå svalare men på en ljus plats. Gurkväxterna vill inte torka ut så se till att vattna regelbundet.

Förbered odlingsplatsen

Zucchini, gurka och pumpa trivs bäst i varmt och soligt läge. De vill ha mycket näring och vatten. Jorden ska helst vara mullrik och väldränerad. Grundgödsla med kompost och strö gärna ner lite aska i jorden.

Avhärdning och utplantering

Plantorna avhärdas innan de planteras ut i början av juni när risken för frost är över. Med avhärdning menas att de ställs ut först en liten stund och under följande dagar längre och längre stunder för att sakta men säkert vänja sig vid uteklimatet.

När det är dags för utplantering är det bra att välja en dag när det inte blåser och regnar. Gurkväxter vill överlag ha mycket utrymme och breder ut sig så plantera inte för nära varandra. Gräv ett hål som är lika stort som krukan, vattna hålet. Ta ut plantan försiktigt ur krukan så att rötterna inte skadas. Placera plantan i fördjupningen och packa jord lätt runt plantan så att den står stadigt. Plantera inte djupare än de stått i sin kruka. Vattna och täck gärna med fiberduk så hålls värme och fukt jämnare. Ta bort fiberväven senast när plantorna börjar blomma.

Skötsel och skörd

Vattna regelbundet och tillför gödsel under sommaren, gödselvattna eller täck jorden runt plantorna med gräsklipp så stortrivs plantorna och orkar producera mycket frukter. Om frilandsgurkor och zucchini skördas an efter under sommaren när de når rätt storlek, stimuleras plantan att bilda nya frukter. Undvik att låta dem bli förväxta eftersom det påverkar både konsistens och smak. Pumpor eller vintersquash skördas när skaftet har hårdnat. De kan växa fram tills frosten kommer, då tas de in för att eftermogna i rumstemperatur minst en månad. Efter det kan de förvaras i rumstemperatur eller svalt.

Se alla artiklar