• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Kombucha

Kombucha
Över 60 min

Ingredienser


Första fermenteringen

1 l
vatten
2–4 st
påsar svart, grönt ellerr vitt te
1/2–1 dl
socker, ekologiskt
1 1/2–2 dl
kombucha
1 st
scoby

Första fermenteringen, gör så här:


  1. Koka upp vatten, häll på tepåsarna och låt dra i 20 minuter. Teet ska dra länge för att kväve och tanniner ska avges till teet eftersom scobyn behöver dem.
  2. Tillsätt sedan 1/2–1 dl socker som får lösas upp i vattnet. Sockret ”äts” upp av scobyn.
  3. När teblandningen har svalnat till cirka 25 grader, häll över den i en glasburk med bred öppning, tillsätt scobyn och sist kombuchavätskan.
  4. Det är vktigt att hälla i kombuchan sist för att den ska ligga som ett skyddande täcke tills scobyn har kommit igång och sänkt pH värdet. Lägg på ett tygstycke, till exempel en tygnäsduk och spänn ett gummiband runt.
  5. Låt stå i rumstemp i 7–14 dagar – smaka efter 7 dagar och se om den har lämplig styrka, ju varmare det är desto snabbare sker processen.

Andra fermenteringen, gör så här:


  1. Ta tillvara vätskan, lämna 2 dl till nästa sats tillsammans med scobyn.
  2. Du kan börja dricka kombuchan eller så kan du börja en sekundär fermentering.
  3. Lägg några hallon, lite ingefära eller kanske pepparmynta och krusbär i botten på en flaska, fyll sedan flaskan med kombucha, låt stå i rumstemp 1-2 dagar under slutet lock, då kommer bakterierna att börja producera kolsyra av det socker som eventuellt finns kvar i kombucha eller som finns i bären.
  4. Sätt sedan in i kylskåp. Drickfärdig.

Tillverkning av kombucha kan delas in i två faser: En syrefas, det vill säga första fermenteringen och en syrefri fas, det vill säga andra fermenteringen.

Till första fermenteringen brygger man ett te med minst 30 g socker/liter vätska. Detta är scobyns (kombuchasvampens) näring för att tillverka kombucha. Den här fasen tar mellan 7–14 dygn. Sen kan man sila av vätska och smaksätta vilket är den andra fermenteringen. Man tillsätter den smak man gillar, sluter locket och väntar. 

Förslag på smaksättning: 

  • 10 blåbär
  • 10 havtornsbär
  • 10 hallon
  • 10 aroniabär
  • 1 msk ingefära
  • några pepparmyntblad
  • lite citronmeliss.
Häll över teblandning i en glasburk med bred öppning, när den svalnat till ca 25 grader tillsätt scobyn och sist kombuchavätskan.
Täck kombuchan med ett tunt tyg, t.ex en näsduk.

MARTHA
TIPSAR

Kategorier

  • Recept
  • Maträtt
  • Dryck
  • Syrat & fermenterat
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Kombucha

Detta kan intressera dig

Grillad nykål, bönröra med rostad vitlök och brynt dillsmör

Recept

Helgrillad gös med algoli

Recept

Krämig abborrgryta med tomat och kapris

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Smarthfisk
  • Giftfritt dagis
  • Hantera vardagen
  • Östersjöfisk åt alla
  • Uppdrag Z
  • Små fiskar övertar storkök
  • Matlust
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet