Struvor
Ingredienser
Så gör du
- Vispa ägg och socker, tillsätt mjölken och sist mjölet blandat med bakpulvret. Smeten skall gå att spritsa.
- Hetta upp oljan till ca 180 grader, och ringla av smeten genom en tratt fram och tillbaka i den heta oljan för att forma till struvan. Vänd struvan med en hålslev, då den är guldbrun på undre sidan. Ta upp med hålslev då den är färdig.
- Låt struvan rinna av på hushållspapper och sikta florsocker över.
Fritering och säkerhet
Det är viktigt att vara försiktig vid fritering för att undvika brännskador eller att oljan börjar brinna. Oljan blir väldigt het, därför bör du alltid ha ett lock eller en brandfilt till hands att kväva elden med. Ha hela tiden friteringen under uppsikt. Undvik att klotta het olja på spisen, t.ex. genom att hålla en skål eller tallrik under hålsleven när den förflyttas. Undvik vatten eftersom vatten i het olja gör att den heta oljan börjar skvätta. Häll aldrig vatten på het olja.
Reglera oljans värme
Håll koll på oljans temperatur, om oljan är för kall går det för långsamt och det som friteras får inte färg och suger i sig mycket olja. Är oljan för het bränns det vid innan det är färdigt. Har man inte tillgång till en termometer kan man sänka ner en bit rå potatis i oljan. När biten flyter upp till ytan och börjar koka i oljan är oljan tillräckligt varm att fritera i. Reglera därefter spisens temperatur.
