Matsvinn belastar både miljön och din plånbok

Matsvinn belastar både miljön och din plånbok

Just nu pågår Spillveckan/Hävikkiviikko. Kampanjen lyfter fram hur vi alla, såväl hemhushåll, som restauranger och butiker, kan minska matsvinnet.

Hur mycket kastar vi ätbar mat?

Cirka 120–160 miljoner kilogram ätbar mat blir svinn årligen. Det motsvarar 22–30 kilogram per person. Om vi räknar med svinnet från restauranger, skolor och industrin stiger siffran till över 400 miljoner kilogram. Men hushållen är de största bovarna och står för cirka 30 procent av allt matsvinn i Finland. Maten som kastas påverkar också våra plånböcker. En fyra personers familj kastar årligen ätbar mat värt 500 euro. Rent konkret går det alltså att spara pengar genom att minska hushållets matsvinn.

Huvudorsakerna till att det uppstår matsvinn:

  • Avsaknad av ordentlig planering
  • Bristfälliga matlagningskunskaper
  • Hektisk vardag där situationerna ändras snabbt

Hur kan vi minska matsvinnet?

Den enorma miljöpåfrestningen ett bortkastat livsmedel orsakar är onödig och kan med lite planering undvikas.

Med följande handfasta Marthatips kan du minska på matsvinnet i ditt hushåll:

  1. Inventera före du köper. Kolla skafferiet, kylskåpet och frys innan du köper nytt. Då vi vet vad vi redan har, kan vi göra medvetnare val i mataffären.
  2. Använd dina sinnen för att avgöra om maten fortfarande är ätbar. Bäst före datumet är inte hela sanningen, pröva dej fram. Om produkten fortfarande doftar bra, har en bra konsistens och dessutom smakar bra, finns det oftast inga hinder för att använda produkten. Minns dock att vara noga med sista användningsdagen. T.ex. produkter som innehåller kött, fisk och höna bör inte användas efter det utsatta datumet på produkten passerat.
  3. Använd hela råvaran. Oftast kan hela råvaran användas, även blast och stomme av grönsaker som broccoli och blomkål går att äta. Att använda hela råvaran är både ekologiskt och ekonomiskt.
  4. Var kreativ! Svinnet kan vara en verklig källa till inspiration och det finns massor med restrecept i receptbanken. Våga pröva på något nytt!
  5. Sätt inte pengarna i komposten.

Martha tipsar!

Blev det mat över från gårdagens middag?

Ta med resterna som lunchlåda till jobbet. En hemlagad lunchlåda kostar dig månatligen cirka 40 euro, medan luncher på restaurang lätt kan kosta 180 euro månatligen.

Se alla artiklar