Inlagd strömming på julbordet

Inlagd strömming på julbordet

Strömmingen har en rik historia som stapelföda i kustnära områden, där dess betydelse sträcker sig tillbaka till 1500-talet. Från att ha soltorkats på klippor till dagens varierade tillgänglighet på marknaden, är strömmingen en näringsrik och prisvärd fisk. Med en återkommande konsumtion på julbordet och många enkla recept att utforska, erbjuder strömmingen både tradition och näringsmässiga fördelar som vi alla kan ta del av idag

Vi äter ca 300 g strömming per person och år, på 1980 talet åt vi ca 1,5 kg. Ett ypperligt tillfälle att öka konsumtionen av strömmingen är i samband med julen, det finns många fina recept som är enkla att göra hemma och njuta av på julbordet. Idag rekommenderas vi att äta fisk 2-3 gånger i veckan och det är viktigt att variera mellan olika arter och fett halter.

Strömmingens näringsvärden är bra och fetthalten i fisken är beroende av säsong och näringsstatus. På hösten har strömmingen den högsta fetthalten, upp till 8 %, vilket gör den till en ypperlig matfisk då. Den fisk som leker på våren har använt sina näringslager under leken och har endast 2-3% fetthalt på sommaren. Fettet innehåller essentiella fettsyror som är viktiga för hjärnans och centrala nervsystemets utveckling. Fisken har proteiner av god kvalitet och en hel del mineraler och vitaminer som är viktiga för oss, till exempel jod, selen och D-vitamin.

Strömming är relativt billig i jämförelse med andra fiskarter och är ett mångsidigt livsmedel. Strömmingen kan köpas som färsk eller fryst, hel eller filad eller som rökt. Du kan ju även testa din fiskelycka.

Strömmingen passar till:

  • Både varma och kalla maträtter. Exempelvis knaperstekt strömming är en delikatess för många äldre.
  • Ugnsrätter. Du kan göra fyllda strömmingsflundror, strömmingsbiffar eller traditionell strömmingslåda.
  • Fisksoppa.

Strömmingen kan läggas in i ättikslag, marineras och gravas enligt just dina smakpreferenser. Vilka smaker skulle du vilja kombinera med din julströmming – äpple, tomat, enbär, senap eller kanske nässla? 

Det skulle kanske vara dags för ett par nya smaker på julbordet, där just egna smakkombinationer kommer fram. Strömmingsfiléerna är mjälla och goda. I en inläggning är det dock viktigt att alla filéer ligger under vätskeytan och att dess kött blir alldeles vitt. Det finns många varianter: dill-, enbär-, svartvinbärs-, sherry-, kräft-, senaps- och pestoströmming.

Strömming på julbordet - hur gör jag?

Första steget är att lägga strömmingsfiléerna i en lag i 12–24 h och sedan sila av och efter det kan man börja utveckla en egen variant av inlagd strömming.

  • 500 g strömmingsfilé
  • 1 liter vatten
  • 2 ½ msk salt
  • 1 ½ dl ättika

Så gör du:

  1. Välj om du vill ha strömmingfiléerna med eller utan skinn för din inläggning. Om du väljer skinnfria filéer, börja med att dra av skinnet.
  2. Blanda vatten och salt, rör tills saltet löses upp, och tillsätt sedan ättikan. Lägg i strömmingen och placera ett fat, upp och ned, över filéerna för att se till att alla ingredienser är ordentligt nedsänkta. Låt stå i kylen över natten eller i 12 timmar.
  3. Använd ett durkslag för att avlägsna strömmingen från ättikslagen och låt den rinna av.
  4. Efter att fisken har legat i salt-ättikslagen, är det dags att ge strömmingen olika smaksättningar.

    Strömming på julbordet
    Inlagd strömming steg för steg

Recept: Enbärsströmming

Ingredienser:

500 gram inlagd strömming

Kryddblandning:

  • 2½ dl socker
  • 1 msk salt
  • 1½ msk krossad kryddpeppar
  • 1½ msk krossade enbär
    2 st krossade vitlöksklyftor
  • finhackad dill
  • rödlöks ringar.

Så gör du:

  1. Skala löken och skär i ringar.
  2. Blanda ihop socker, salt, enbär, kryddpeppar och vitlöken till kryddblandningen.
  3. Varva strömmingen med kryddblandningen, lökringar och finhackad dill. Översta lagret skall vara socker-kryddblandning. Täck med plastfilm. 
  4. Låt stå och dra i kylen 1½ dygn före servering.
  5. Rulla eller vik strömmingsfiléerna före uppläggning på tallrik.
Enbärsströmming
Enbärsströmming

Recept: Chili-vitlöksströmming

Ingredienser:

500 gram inlagd strömming

Sås:

  • 1 dl chilisås
  • 1 msk tomatpuré
  • ½ dl olja
  • 1 msk vinäger
  • 2 krossade vitlöksklyftor
  • 1 finhackad gul lök

Så gör du:

  1. Skala och hacka löken.
  2. Blanda övriga ingredienser till såsen i en bunke.
  3. Tillsätt de inlagda strömmingarna i såsen och häll upp på burk. 
  4. Låt stå och dra i kylen 1 dygn före servering.
Chili-vitlöksströmming
Chili-vitlöksströmming

Fler recept på strömmingsinläggningar hittar du här:

Se alla artiklar