Förbundsnytt: Maj 2024

Förbundsnytt: Maj 2024

Nu lurar sommaren runt hörnet, gräsmattorna blir gröna och examensfesterna hägrar. Här kommer Förbundsnytt med månadens viktigaste marthahändelser.

Tack till alla som kom på Marthaförbundets årsmöte i Vasa!

Vi vill ännu en gång rikta ett varmt tack till alla 260 marthor som kom till förbundets högsta beslutande organ. Årsmötet i Vasa blev en marthafest utan dess like! Vi är glada att vi har ett så engagerat gäng som debatterar, diskuterar och förbättrar världen – en vardag i taget. Nästa år åker årsmötet till Mariehamn!

Fanny Nykvist

Ny hushållsrådgivare i Vasa – välkommen Fanny!

Vi välkomnar en splitterny medarbetare till Vasakontoret! Vår nya hushållsrådgivare är Fanny Nykvist som inledde sitt arbete 1.5. Fanny är bekant sedan tidigare eftersom hon gjorde en praktikperiod på Marthaförbundet 2019. Hon kommer bland annat att jobba med projektet "Hantera vardagen" och inom den allmänna rådgivningen. Fanny Nykvist är 28 år, hemma från Karleby och studerar som bäst hushållsvetenskap på Åbo Akademi. 

– Jag ser fram emot ett mångsidigt arbete med många olika människor och många olika grupper. Jag minns att det var så roligt att hålla kurser redan då när jag gjorde min praktik på förbundet. Nu får jag göra det riktigt på riktigt! 

Fanny Nykvist nås på fanny.nykvist@martha.fi och på 044 735 4975.


Den ultimata examenspresenten: Kökshandduk och valfri bok

Välj mellan Marthas kokbok (norm. 33 euro) eller Marthas vardagstips (norm. 35 euro) och kombinera den med vår nya kökshandduk (norm. 17 euro). Marthas vardagstips är en tipsig och inspirerande bok där årtionden av praktisk marthakunskap nu finns samlad mellan två pärmar. Marthas kokbok är en klassiker med långa anor och ett standardverk i finlandssvenska hem. Vår nya fina kökshandduk är inspirerad av köksträdgården. 

Nu till kampanjpriset 45 euro 

Till marthashopen


Marthaförbundet tar emot testamenten och donationer!

Visste du att du kan stödja en ideell organisation i ditt testamente? Genom att testamentera till en ideell organisation är du med och säkerställer ett livskraftigt civilsamhälle på svenska i Finland. En gåva i ditt testamente kostar dig inget just nu, men kan göra gott långt in i framtiden. Nu behöver Finlands svenska Marthaförbund ditt stöd för att fortsätta sitt viktiga arbete. Vi tar tacksamt emot stöd i form av donationer och testamenten. Vi vill vara där för att hjälpa och stödja när det behövs.

Läs mer om testamenten


Elsa Bonsdorff och Runa Melander

Månadens marthaprofiler: Elsa Bonsdorff och Runa Melander

Elsa Bonsdorff och Runa Melander har lämnat starka avtryck i den finlandssvenska hushållsutbildningen och matkulturen genom Högvalla seminarium. I dag är seminariet ett minne blott, men Marthas kokbok lever kvar, liksom luciatraditionen och pepparkakshusen som Runa Melander införde.

Läs hela artikeln


Dags för vårliga, vilda smaker!

Marthaförbundets hushållsrådgivare har valt ut några vårliga recept som är i säsong just nu. Vi önskar er glada matstunder ute i solen!

🔵  Vårlig panzanella-sallad
🔵  Gurksnurror med kallrökt ren
🔵  Kirskålspaj
🔵  Nässelvåfflor
🔵  Smuldegspaj med rabarber

Så fixar du bästa festen

Dags för fest, men projektet känns övermäktigt? Marthaförbundets festguide finns till för dig!

Skriva gästlista
Ibland räcker varken utrymme, budget eller ork till att bjuda alla de gäster man skulle önska på fest. Då gäller det att prioritera och motivera sina val för att hitta en möjligast smidig lösning. 

Bjud in!
Skriv också noggrant ut i inbjudan vem den gäller, ifall det är en fest med avec, fest utan barn eller om det finns andra begränsningar att ta hänsyn till. Om festen hålls utomhus, på sjön, utomlands eller på en svårtillgänglig plats är det bra att beskriva vilka krav det eventuellt ställer på gästen.

Dukning och dekoration
Utnyttja det som finns där hemma, låna eller ta en sväng i naturen för att samla in material. Enkelt, överdådigt eller något mittemellan – det är upp till dig. 

Till festguiden


Uttalande från Marthaförbundets årsmöte: Marthaförbundet vill stärka resiliensen och framtidstron i samhället

Finlands svenska Marthaförbund lade fram ett uttalande om behovet att stärka resiliensen och framtidstron i samhället. Förbundet framhåller vikten av att lyssna på de röster som uttrycker pessimism och tvivel kring framtiden samt att agera med kraft och engagemang för att vända den negativa trenden.

Läs hela uttalandet

På gång just nu på Marthaförbundet

🔵 Marthaförbundet på Stafettkarnevalen 17–18.5
Marthaförbundet och Ungmartha deltar på Stafettkarnevalen! Evenemanget ordnas den 17–18 maj 2024. Titta gärna förbi i vårt tält!

🔵 Marthastudion: Odlingstips från experterna Sofia Grynngärds och Maria Österåker 27.5
I direktsändningen delar experterna Sofia Grynngärds och Maria Österåker med sig av sina bästa odlingstips. De planterar och diskuterar gödsel och växelbruk. Du får värdefulla råd och inspiration för att lyckas ännu bättre med din egen odling.Är du redan med i Marthamöte online?

Inspirera andra marthor! På Facebook hittar du marthornas gemensamma grupp "Marthamöte online" där du kan dela med dig av vad som händer i din marthavardag. Du kan ansluta till gruppen om du är registrerad på Facebook! Klicka bara på knappen "Gå med i grupp".

Marthamöte online


Med önskan om en varm månad!

Detta medlemsbrev skickas till alla medlemmar i Marthaförbundet som har en fungerande e-postadress. Mera marthainformation hittar du i tidskriften Martha, samt i evenemangskalendern på martha.fi och i våra sociala kanaler.

Se alla artiklar