• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Grundrecept på surdeg

Grundrecept på surdeg
Över 60 min

Ingredienser


ekologiskt rågmjöl
vetemjöl
vatten

Så gör du:


  1. Dag 1: Blanda 1/2 dl ljummet vatten med 1/2 dl ekologiskt rågmjöl i en rymlig, ren glasburk. Vispa om ordentligt med en gaffel. Lägg locket löst på burken och ställ på ett varmt ställe i ett dygn (till exempel nära ett värmeelement eller på ett ställe med golvvärme).
  2. Dag 2: Tillsätt samma mängd mjöl och vatten som föregående dag, vispa om ordentligt och ställ tillbaka på den varma platsen i ett dygn. Upprepa denna matning dag 3 och 4. Surdegen kommer att börja visa tecken på aktivitet i form av bubblor och skum om den fått tillräckligt med värme och näring.
  3. Dag 5: Ta 1/2 dl av surdegen i en ny ren glasburk och tillsätt 1 dl vatten och 1 dl vetemjöl. Så här matas surdegen framöver. Ställ burken tillbaka på det varma stället i ett dygn. Upprepa detta följande dag (dag 6), och dagen efter det kan du baka med surdegen. Kom ihåg att lämna kvar en liten del av din surdeg att förvara i kylen så du kan fortsätta använda den.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Vår
  • Sommar
  • Höst
  • Vinter
  • Maträtt
  • Bröd
  • Huvudråvara
  • Spannmål
  • Kulturspannmål
  • Mattraditioner
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Grundrecept på surdeg

Detta kan intressera dig

Grillad nykål, bönröra med rostad vitlök och brynt dillsmör

Recept

Helgrillad gös med algoli

Recept

Krämig abborrgryta med tomat och kapris

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Smarthfisk
  • Giftfritt dagis
  • Hantera vardagen
  • Östersjöfisk åt alla
  • Uppdrag Z
  • Små fiskar övertar storkök
  • Matlust
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet