Så gör du en semesterbudget

Så gör du en semesterbudget

I vardagen fungerar en budget som vägvisare och navigator då du står inför olika konsumtionsval. Men hur ska vi göra under semestern, då den lediga tiden ger mera tid för att konsumera?

För många ökar utgifterna under semestern, alltså kan det löna sig att göra en separat budget för sommarmånaderna. Det lönar sig också att fundera på hur du finansierar din sommar. Kom ihåg att det som betalas på kredit också måste betalas tillbaka med räntor och serviceavgifter.

Med följande Martha-tips bygger du upp och håller din semesterbudget. Då du lägger tid på att planera, blir det mera tid över för att njuta av den lediga tiden och koppla av.


5 tips för att hålla pengarna i styr under semestern

1. Hur stor är semesterkassan?
Börja med att kartlägga hur mycket du har att röra dig med under semestern. Enligt Nordeas undersökning var de finländska hushållens genomsnittliga semesterbudget 1 200 euro sommaren 2019. Det här är ett genomsnitt, och det är viktigt att alla utgår från den egna ekonomiska situationen. Någon spenderar mera, en annan mindre. Huvudsaken är att du inte lever över dina tillgångar och inte överskattar de tillgängliga resurserna och inte underskattar dina utgifter.

2. Med vilka medel finansierar du semestern?
Vissa sparar ihop till en semesterkassa. Någon annan får semesterpeng och en tredje använder löneinkomsterna. Om man granskar statistiken från förra åretplanerade 10 procent av finländarna att finansiera sin sommar åtminstone delvis med lånade pengar. Om vi inte planerar och gör upp en semesterbudget ökar risken att vi använder mera pengar än vi ursprungligen tänkt, vilket kan öka frestelsen att ta lån för resten av semestern.

Innan du väljer att betala med kredit, lönar det sig att fundera på hur det känns att öppna kreditkortsfakturan då den dimper ner genom postluckan en regnig septemberdag. Dagen för betalning kommer förr eller senare, och då måste du också betala ränta och serviceavgifter.

3. Vad vill du göra under semestern?
Då du vet vilka resurser du har att röra dig med är det dags att fundera på hur du vill använda dina pengar. Gör en lista på saker som du vill göra, och en uppskattning på vad det skulle kosta. När du ser helheten kan det vara lättare att avgöra vad som känns mest lockande, och vad som passar din plånbok bäst.

Tänk också på att allting inte behöver kosta för att vara roligt och avkopplande. Hur låter det med en cykeltur till grannstaden med kompisarna? Extra roligt blir det om ni tillsammans planerar och tillreder en matsäck som ni kan ta med på utflykten.

Marthas matsäck:

    4. Diskutera med personer du kommer att spendera semestern med
    Vid situationer där ni är flera inblandade i semesterfirandet, kan det vara bra att föra en diskussion innan ni inleder planeringsarbetet. Vilka förväntningar har var och en på semester? Vilken budget har ni att röra er med?

    I en större grupp kan det finnas personer som har olika ekonomiska förutsättningar. Det lönar sig inte att skuldsätta sig och finansiera sin andel av semester på kredit för att leva upp till andras förväntningar. Våga säga till om du upplever att kostnaderna blir för höga.

    5. Gör en lägescheck i mitten av semestern
    Trots att det är semester, och det kan kännas jobbigt att dra fram ett budgetblad och kvitton, kan det vara på sin plats att göra en lägescheck. Hur mycket har det gått åt av pengarna du budgeterat för semestern och hur mycket har du till förfogande för slutet av semestern? Då du gör en lägescheck, undviker du överskridna budgetar och otrevliga överraskningar.

    Se alla artiklar