Medlemsnytt: September 2019

Medlemsnytt: September 2019

Efter storsatsningen Marthatorget är vi marthor tillbaka i det vi är experter på: vardagen.

Tack till alla som kom till Marthatorget

Vilken succé det blev! Marthatorget nådde sitt ambitiösa besökarmål och hela 15 000 personer hittade till Senatstorget lördagen den 14 september. Ett stort tack till alla frivilliga och besökare. Det kändes varmt att få dela dagen med er!

Häng med på Slow Food Festival

Möt oss på Slow Food Festival i Fiskars den 5 och 6 oktober klockan 10–16. Vi bjuder på matkulturmagasin och broschyrer, live hushållsrådgivning och har många trevliga marthaprodukter till salu. På plats på lördagen är hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson och informatör Maja-Stina Andersson. På söndagen informationschef Mikaela Groop och Elise Hindström från Ungmartha. Passa på att ta med dig ett gratis exemplar av matkulturmagasinet Skogens smaker (som även kommer hem med posten till alla marthor). 

Skogens smaker temat för matkulturdagen den 9 oktober

Kom och fira den finlandssvenska matkulturdagen med middag på stämningsfulla Kiala gård i Borgå! Under kvällen tillkännages årets matkulturstipendiat och dessutom lanserar vi det efterlängtade matkulturmagasinet Skogens smaker. Vi serveras en skogsinspirerad trerätters middag (bara 25 euro för marthor) och hör den 22-åriga Borgåjägaren Amelie Gustafsson berätta om sitt eget ekologiska skogsskafferi. Kl. 17.30 startar en gratis busstransport från Borgå centrum, Fredsgatans turisthållplats, till Kiala Gård. Bussen åker tillbaka till Borgå efter tillställningens slut. Anmäl dig här.  

Vill ni inom distriktet, förening eller kretsen arrangera ett evenemang under matkulturdagen? Läs mera här.

Säsongsrecept: Rädda dina bruna bananer!

Spillveckan uppmanar oss att se över vårt matsvinn. Vi på Marthaförbundet gjorde en räd i våra skafferier och kylskåp och hämtade med oss vårt matsvinn till jobbet: bruna bananer, torra brödskivor, fallfrukt från äppelträden och slokande grönsaker av olika slag. Hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson förvandlade allt detta till hälsosamma luncher och mellanmål – på martha.fi hittar du hennes påhittiga recept!

 • Nicecream – snällare glass: rädda bruna bananer!
 • Fattiga riddare: rädda torra brödkanter!
 • Fylld omelett: rädda ägg och nästan vilka andra rester som helst!
 • Äppelgott: rädda fallfrukten i trädgården!
 • Lunchbox: rädda quinoan/pastan/riset som blev över från middagen!

Christina Gestrin är årets Fredrika

I början av september tilldelades Christina Gestrin årets Fredrika Runeberg-stipendium på 10 000 euro för sitt långvariga och outtröttliga engagemang för miljön. Marthaförbundet gratulerar stipendiaten och önskar henne framgång i hennes fortsatta arbete för naturen och miljön. Gestrin håller också festtalet på förbundets höstmöte i november, kom och träffa henne där! Läs mer om årets Fredrika här

Kom med på kurs! 

Hösten är en härlig tid för vår kursverksamhet. Häng med på skogsutfärd eller svamputfärd, eller kom äntligen i gång med att skapa en hållbar ordning i hemmet! 

 • 28 september: Gratis skogsutfärd i Raseborg. Vildmarksguiden Mia Sinisalo visar hur man gör skogsutfärden trevlig och lättillgänglig! På uppgiftsbanan får du goda tips om hur man gör upp eld, lagar mat, går på tur med barn osv. Lätt lunch, plättar vid lägerelden och kaffe! Utfärden ordnas på Kisakeskus-området i Raseborg lördagen den 28.9 kl. 9.30– 15.30. Anmäl dig här. 

 • 17 oktober: Överlevnadskurs för studerande. Skippa nudlarna och tonfisken, nu lagar vi mat som är både god, förmånlig och lättlagad. På överlevnadskursen för studerande delar ekonomirådgivare Mia-Maja Wägar och hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson färdigheter för att hantera vardagens utmaningar i köket, mataffären och plånboken. Under kurstillfället behandlar vi vad bra kost är, hur man gör upp en budget och håller den, slår hål på myten om att mat är dyr och lagar mat tillsammans. Kurstillfället avslutas med en gemensam måltid i Marthaköket på Busholmen, Medelhavsgatan 14, Helsingfors, klockan 17. Pris: 10 euro.  Anmäl dig här. 
 • 30 oktober: Gratiskursen Organisering i hemmet – hushålla med dina resurser. Att ha ett välfungerande hushåll har alltid varit viktigt, men utmaningarna var annorlunda förr i tiden. I dagens läge är ett av de stora problemen i hushållen att vi har ett sådant överflöd av saker. Papper, kippor, koppar, prydnadsgrejer, kläder och skor med vilka vi kunde klä en liten armé. Kom med och lär dig hur du kan bättre handskas med dina grejer för att få bättre ordning, mer ork och spara pengar! Föreläsare: Ida Haapamäki från Marthaförbundet. Plats: Jomalagårdsvägen 16, Åland. Anmäl dig här. 

Save the dates ... 

 • Hela novemberKöpfri november
 • 16.11 Klädbytardagen firas. Kom med och ordna en egen klädbytardag!
 • 23.11 Förbundets höstmöte i Victoriasalen på Busholmen i Helsingfors 
Se alla artiklar