Medlemsnytt mars 2023

Medlemsnytt mars 2023

Fjädrar, finporslin och fågelkvitter framkallar både pastelldrömmar och vårkänslor. Nu är det tid att kolla utstyrseln för både påskhäxor och andra figurer som brukar dyka upp i dessa tider. Kom också ihåg att så påskgräset så att det hinner växa till sig ordentligt. Lugn, pyssel, andlighet, traditioner eller motion, vad din påsk än består av önskar vi att den blir riktigt fin!

Millapippi

Välkommen Milla!

Vår nya verksamhetsledare Camilla "Milla" Komonen har inlett sitt arbete och bekantar sig med både uppgifter och personalen på Marthaförbundet. Milla formulerade sig enligt Pippis goda vision: "Det har jag aldrig provat tidigare, så det klarar jag säkert." Vi ser fram emot att få arbeta tillsammans!

Årsmötesmiddag

Anmäl dig till Marthaförbundets årsmöte i Borgå

Marthaförbundets årsmöte går av stapeln den 27–28 maj i Konstfabriken i Borgå. Utöver sedvanliga mötesförhandlingar finns det mycket att se, höra och uppleva tillsammans med andra marthor och hela personalen. Visst ses vi där? Pricka in datumen i kalendern och passa på att anmäla dig redan i dag!

Anmälan & program

Festdryck

Hur vill du fira Marthaförbundets 125-årsjubileum?

Nästa år firar förbundet sitt 125-årsjubileum och vi förbereder för lite extra inslag under året. Nu vill vi veta vad du tycker skulle platsa i firandet. Har du en vision eller kanske någon detalj som du tycker skulle vara viktig att lyfta fram under jubileumsåret? Fyll i enkäten här nedan och kom med dina önskemål!

Besvara enkäten

Räkningar

Dags för medlemsavgiften – kolla e-posten!

Medlemsfakturorna skickas ut för tillfället, så kolla gärna skräpposten extra noga. Det är inte ovanligt att de hamnar där i stället för i e-postens inkorg. Har du frågor kring medlemsavgiften och faktureringen når du Marika Danielsson på tfn 044 735 4971 eller marika.danielsson@martha.fi.

Matlust_runtbordet

Diskussionskort att beställa

Ännu finns det kvar en liten upplaga av det avslutade projektet Matlusts diskussionskort kring matminnen. Inom projektet användes de som diskussionsöppning för att tala om matminnen med seniorer, men korten kan förstås också användas på andra sätt. Passa på att beställa en gratis uppsättning av korten från Marthashoppen så länge som de räcker!

Beställ här

Havets_trio

Kurs: Havets smaker 29.3

Känner du havet som lockar? För dig som vill ha handfasta råd och praktiskt få kläm på tillredning av både alger, strandörter och outnyttjade fiskarter erbjuder vi kursen Havets smaker i Marthaköket på Busholmen i Helsingfors den 29 mars klockan 18. En garanterat givande kurs med många spännande nyheter! Anmäl dig senast den 27 mars.

Anmälan & närmare information

Vill du veta mera, men har inte möjlighet att delta i kursen? Beställ magasinet Havets smaker och bekanta sig med vad allt havet och stranden kan erbjuda i matväg under året. Här erbjuds recept och råd för hantering av fisk, men också på nykomlingar i form av alger. Sammanlagt 68 sidor fakta, inspiration och kunskap direkt i postlådan, till priset av leveransen.

Beställ magasinet här

Påskrulltårta

Kurs: Påskbaka med hela familjen 4.4

Den 4 april kan du ägna en stund åt att förbereda påsken tillsammans med familjen. Då håller förbundets hushållsrådgivare Toni Rautakoski en bakningskurs i Marthaköket på Busholmen och bjuder på kalasgott för både stora och små.

Anmälan & mera information

Sofia

Sofias odlingstips: Kallsådd

Det finns olika sätt att kallså. Här tipsar vi om hur du sår i en balja eller kruka som du placerar på balkongen, terrassen eller i växthuset. Njut av en tidig skörd av späda grönsaker!

Information & tips.

Påskmeny: ugnsrostad svartrot, lammfärsbiggar och skeddkakor

Glad påsk med nya smakrika recept!

Denna påsk dukar vi upp en påskinspirerad trerättersmeny med säsongens råvaror – och en liten gnutta brynt smör. Med sprillans nya recept samsas både traditionella och lite annorlunda smaker på bordet.

Till menyn

Skippa den överdådiga buffén för att undvika onödigt matsvinn och välj i stället ut det som verkligen går åt. Variera med något av recepten nedan eller gå in i receptbanken på martha.fi för fler idéer och alternativ. Påsken kan göras enkel och smakrik med några få favoriter att njuta av. Låt dig inspireras av till exempel:

Save the dates

  • 22.2–8.4 Ekofasta
  • 29.3 Kurs: Havets smaker
  • 4.4 Kurs: Påskbaka med familjen
  • 26.4 Kurs: Kläder – hållbart och klimatsmart
  • 5.5 Lucina Hagmans 170-årsjubileum (mera information kommer snart)
  • 16.5 Vilda växter i maten
  • 27–28.5 Årsmöte i Borgå 
  • 15–16.6 Nordiska Marthadagar i Kuopio 
  • 22.9 NASTA-övningen TYYNI i Dragsvik

Evenemangskalendern på hemsidan uppdateras kontinuerligt, så håll utkik där!

Se alla artiklar