Havets smaker

0€

Marthas matkulturmagasin 2022 är en smakresa och ett kärleksbrev till Östersjön. 

Trots att vårt finlandssvenska matkulturarv är så starkt präglat av närheten till kusten, importeras fortfarande över 80 procent av den fisk vi konsumerar. Det finns ändå gott om braxen, id, nors och andra smartfiskar som gynnats av övergödningen av Östersjön. Att dra upp dem avlägsnar överflödiga näringsämnen är en miljögärning och ett sätt att värna om de mångsidiga matresurserna i vårt land. I Havets smaker får du en introduktion till fiskhantering och massor av tips och recept. 

Men det finns mer än fisk att ta tillvara i havet. Blåstång, sudare och taramalg går bra att plocka i mindre mängder och använda som ingrediens i varma och kalla rätter. Längs stränder och klippor växer också en mängd ätbara strandväxter som kan plockas med varsam hand. Kärleksört, strandaster, gräslök.... 

För att kunna fortsätta att njuta av havet bör vi värna om det. Redan små insatser i vardagen gör en skillnad. Fråga efter inhemsk fisk i fiskdisken och på restaurangen. Diska eller tvätta inte i havet. Ät inhemsk säsongsmat och undvik matsvinn. Kissa inte i havet. Strunta i engångsprylar och var noga med sopsorteringen, både hemma och på utflykten. Och ät mera smartfisk!

Finlands svenska Marthaförbund, 2022

Redaktör, text och textbearbetning, foto: Karin Lindroos/Studio Familjen

Sakkunniga Marthaförbundet, text:
Roosa Mikkola, Elisabeth Eriksson, Sandra Mellberg, Anita Storm

Recept: Elisabeth Eriksson, Sandra Mellberg,
Anita Storm, Toni, Rautakoski, Julien Huéber

Form: Magnus Lindström/Studio Familjen

Bildbehandling: Astrid Lindroos

Illustrationer: Anna Lolax

Foto sidorna 45, 58: Adobe Stock

Tryck: Grano

Havets smaker