Lammlägg med palsternacks- & purjolökspuré
Ingredienser
4 portioner
4 | lammläggar |
Speltsikt | |
1 | lök |
2 | vitlöksklyftor |
2 msk | tomatpuré |
2 | morötter |
100 g | rotselleri |
3 | timjankvistar |
2 | rosmarinkvistar |
3 | lagerblad |
1 dl | svartvinbärssaftskoncentrat |
7 dl | god köttbuljong |
2 msk | äppelcidervinäger |
Smör | |
Rybsolja | |
Salt, svartpeppar |
Palsternacks- & purjolökspuré |
|
---|---|
4 | palsternackor |
4 | potatisar |
1 msk | smör |
1 dl | ekologisk mjölk |
Salt, peppar | |
½ | purjolök |
Lammlägg
- Torka av lammläggarna med ett hushållspapper och vänd dem i mjölet. Bryn dem i smör och olja i en stekpanna så de får fin färg.
- Skala och hacka löken och vitlöken och skär morot och rotselleri i mindre bitar.
- Värm oljan i en gryta och bryn löken och grönsakerna så de blir mjuka men inte tar färg, tillsätt tomatpurén. Lägg i lammläggarna och tillsätt kryddorna och örterna och häll över saftkoncentrat och buljong.
- Tillred i 160 graders ugn i 3–4 timmar eller på spisen under lock tills lammläggarna är så möra att de lossnar från benet.
- Ta köttet ur skyn, sila skyn och koka ihop tills hälften återstår, smaksätt med salt och svartpeppar.
Palsternacks- & purjolökspuré
- Skala palsternackorna och potatisen. Klyfta palsternackorna och skär bort den träiga mittroten. Koka i lättsaltat vatten.
- Fräs under tiden ansad och hackad purjolök i smör tills den är mjuk och smaka av med salt och svartpeppar.
- Pressa palsternackorna med potatispress och tillsätt smör och mjölk och vispa ihop till en slät puré. Smaka av, salta och peppra och rör i purjolöken.
