• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Lammlägg med palsternacks- & purjolökspuré

Lammlägg med palsternacks- & purjolökspuré

Ingredienser


4 portioner


4
lammläggar
Speltsikt
1
lök
2
vitlöksklyftor
2 msk
tomatpuré
2
morötter
100 g
rotselleri
3
timjankvistar
2
rosmarinkvistar
3
lagerblad
1 dl
svartvinbärssaftskoncentrat
7 dl
god köttbuljong
2 msk
äppelcidervinäger
Smör
Rybsolja
Salt, svartpeppar

Palsternacks- & purjolökspuré

4
palsternackor
4
potatisar
1 msk
smör
1 dl
ekologisk mjölk
Salt, peppar
½
purjolök

Lammlägg


  1. Torka av lammläggarna med ett hushållspapper och vänd dem i mjölet. Bryn dem i smör och olja i en stekpanna så de får fin färg.
  2. Skala och hacka löken och vitlöken och skär morot och rotselleri i mindre bitar.
  3. Värm oljan i en gryta och bryn löken och grönsakerna så de blir mjuka men inte tar färg, tillsätt tomatpurén. Lägg i lammläggarna och tillsätt kryddorna och örterna och häll över saftkoncentrat och buljong.
  4. Tillred i 160 graders ugn i 3–4 timmar eller på spisen under lock tills lammläggarna är så möra att de lossnar från benet.
  5. Ta köttet ur skyn, sila skyn och koka ihop tills hälften återstår, smaksätt med salt och svartpeppar.

Palsternacks- & purjolökspuré


  1. Skala palsternackorna och potatisen. Klyfta palsternackorna och skär bort den träiga mittroten. Koka i lättsaltat vatten.
  2. Fräs under tiden ansad och hackad purjolök i smör tills den är mjuk och smaka av med salt och svartpeppar.
  3. Pressa palsternackorna med potatispress och tillsätt smör och mjölk och vispa ihop till en slät puré. Smaka av, salta och peppra och rör i purjolöken.

Kategorier

  • Recept
  • Måltid
  • Middag
  • Huvudråvara
  • Rotsaker
  • Kött, vilt
  • Mattraditioner
  • Finlandssvensk matkultur
  • Påsk
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Lammlägg med palsternacks- & purjolökspuré

Detta kan intressera dig

Buss från Västra Nyland till Mariehamn

Medlem

Glutenfri Runerbergtårta i form

Hushåll

Gratis för alla marthor: Nyhetsbrevet 16 veckor till full koll

Alla medlemmar i Marthaförbundet kan kostnadsfritt beställa nyhetsbrevet "16 veckor till full koll". För icke-medlemmar kostar nyhetsbrevet 15 euro.

Ekonomi

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet