Sofias trädgård i mars: Kallsådd och inomhusodling

Sofias trädgård i mars: Kallsådd och inomhusodling

Här får du lära dig om kallsådd i balja eller kruka på balkongen, terrassen eller i växthuset.

Köldtåliga växter kan sås även när det är kallt under vinter och vår. Fördelen med kallsådd är att du får en tidigare start på odlingen. Det finns olika sätt att kallså men här får du tips på hur du i en vid balja eller kruka kan så och placera på balkongen, terrassen eller i växthuset. Njut av en tidig skörd av späda grönsaker. Testa gärna snabbväxande asiatiska bladgrönsaker, spenat, dill eller rädisor. Fröna kan sås tätare än vad som anges på fröpåsen eftersom de skördas som späda.

1. Fyll odlingskärlet (som gärna får ha hål i bottnen) med cirka 10 centimeter jord (lämpad för odling av grönsaker).

2. Så växter som tål kallt och är relativt snabbväxande (spenat, dill, grönkål, rädisa). Strö över jord (enligt sådjup).

3. Täck med ett lager snö eller vattna.

4. Vattna vid behov och håll sådden fuktig. Täck med fiberduk när det börjar växa så hålls sådden fuktigare och temperaturen jämnare.

5. Skörda späda blad vartefter det växer.

Krukgurkor och –tomater för inomhusodling

Vill du testa på att odla gurka eller tomat inne så finns det lämpliga sorter av krukgurka och kruktomat som passar bra att odla inomhus intill ett ljust fönster.

ODLA KRUKTOMAT INOMHUS

1. Så glest i såjord eller sådd- och planteringsjord, till exempel två frön per kruka med ett sådjup på 0,5 centimeter (avklippt mjölkkartong med dräneringshål funkar bra som kruka). Håll jorden fuktig, ställ varmt och täck eventuellt med plast försedd med hål för jämnare fukt. När fröna har grott ska de helst stå ljust men svalt.

2. Plantera om plantorna i egen kruka när plantan fått det andra bladparet, 1 planta/kruka (mjölkkartong med hål i bottnen) i gödslad jord (till exempel en matsked hönsgödsel).

3. När plantan blivit större är det dags att plantera om i en större kruka med gödslad jord. Låt den stå ljust och tilläggsgödsla exempelvis med gödselvatten när plantan börjar producera frukt.

ODLA KRUKGURKA

Välj en sort som är lämplig att odla i kruka och inomhus och som är självpollinerande. Placera i ett ljust fönster och stöd upp gurkplantan till en "gurkgardin".

1. Så i såjord eller sådd- och planteringsjord, ett frö per kruka (avklippt mjölkkartong med dräneringshål funkar bra). Låt gro på en varm plats och efter det på en ljus plats i rumstemperatur.

2. Efter några veckor är det dags för omplantering i en stor kruka med gödslad jord, på samma djup som i såkrukan, inte djupare. Plantan behöver växtstöd och kan toppas när önskad höjd uppnåtts. Plantan bildar endast honblommor och behöver inte pollineras (i början av odlingstiden kan dock några hanblommor bildas). Skörda ofta, låt inte gurkorna bli för stora. Gödsla med jämna mellanrum.

Se alla artiklar