Påskmeny med säsongens råvaror och brynt smör

Påskmeny med säsongens råvaror och brynt smör

Denna påsk försöker vi undvika onödigt matsvinn genom att skippa påskbuffén och istället duka upp en påskinspirerad trerättersmeny med säsongens råvaror – och en liten gnutta brynt smör - i fokus.


Ifall du vill servera en helt vegetarisk meny kan du byta ut köttbullarna mot bönbullar. Vi har inte heller glömt bort ”godiset” och bjuder på ett recept på ljuvliga gammaldags småbröd som du kan knapra på under hela påskhelgen.

LYXIG FÖRRÄTT. I Sandra Mellbergs påskförrätt möts fräsch picklad kålrabbi och svartrot med en sås på brynt smör som smälter i munnen. Foto: Maja-Stina Andersson/Marthaförbundet
LYXIG FÖRRÄTT. I Sandra Mellbergs påskförrätt möts fräsch picklad kålrabbi och svartrot med en sås på brynt smör som smälter i munnen. Foto: Maja-Stina Andersson/Marthaförbundet

Ugnsbakad svartrot med sås på brynt smör, picklad kålrabbi och poppade senapsfrön

(4 portioner)

Ingredienser

Svartrot:
500 g svartrot
5 vitlöksklyftor
1 msk rybsolja
en nypa salt
svartpeppar

Sås:
50 g smör
2 dl vispgrädde
saft och skal från en halv ekologisk citron
salt

Picklad kålrabbi:
1 kålrabbi (ca 400 g)
½ dl ättika
1 dl socker
2 dl vatten
en nypa salt

Poppade senapsfrön:
2 msk senapsfrön

Gör så här

  1. Börja med att pickla kålrabbin. Rör ihop vatten, ättika, socker och salt i en skål tills sockret löst upp sig. Skala kålrabbin och skär den i tunna skivor med mandolin. Sätt kålrabbin i en burk med lock och häll över ättikslagen. Låt stå minst 30 minuter.
  2. Värm ugnen till 200 grader. Pressa vitlöksklyftorna med ett knivblad och avlägsna skalet. Skala svartrötterna och skär i lagom stora bitar. Lägg svartroten och vitlöken i en ugnsform och ringla över olja, salt och peppar. Baka i ugn i ca 30 minuter eller tills rötterna är mjuka.
  3. Tillaga såsen genom att först bryna smöret. Smält smöret i en kastrull på medelhög värme och rör om tills smöret får en nötig doft och gyllenbrun färg. Tillsätt grädden och låt sjuda på svag värme. När såsen har tjocknat något tillsätts skalet och saften av en halv citron. Smaka av med salt.
  4. Rosta senapsfrön i en torr panna på medelhög värme tills de börjar poppa. Använd ett lock och skaka om pannan under tiden. Se efter så att de inte bränns.
  5. Servera svartroten med såsen och den picklade kålrabbin. Toppa med senapsfrön och dekorera gärna med ärtskott.
SMAK AV VÅR. Lammfärsen och de färska örterna gör allas favorit, köttbullarna, till en festrätt.
SMAK AV VÅR. Lammfärsen och de färska örterna gör allas favorit, köttbullarna, till en festrätt.

Lammfärsbullar

(4 portioner)

Ingredienser

1 dl turkisk yoghurt
1 dl ströbröd
2 msk olivolja
2 msk färsk mynta
2 msk färsk persilja
1 ägg
400 g lammfärs
salt
peppar

Gör så här

  1. Rör ihop yoghurt, ströbröd och olivolja, och låt svälla i 10 minuter. Finhacka under tiden örterna. Blanda ihop resten av ingredienserna med ströbrödblandnignen, och rör om till en jämn massa.
  2. Fukta händerna lätt med vatten, och rulla massan till små bullar.
  3. Stek köttbullarna några i taget i en lätt oljad panna, skaka pannan då och då för att hålla bullarna runda.

Klyftpotatis med örtsås

Ingredienser

500 g potatis
2 msk olja
salt
peppar
rosmarin

Örtsås:

½ kruka mynta
½ kruka persilja
½ kruka gräslök
2 msk citronsaft
2 msk olivolja
salt   

Gör så här

  1. Tvätta potatisen noggrant, och skär den i jämstora klyftor.
  2. Koka klyftorna i lätt saltat vatten tills de är nästan tillagade, men fortfarande lite hårda i mitten. Häll av vattnet och låt klyftorna dunsta av några minuter. Ställ ugnen på 225 grader.
  3. Lägg potatisen i en ugnsform och blanda med olja, salt, peppar och finhackad rosmarin. Rosta på ugnens övre fals 10-15 minuter, tills klyftorna blivit djupt gyllenbruna.
  4. Förbered under tiden örtsåsen. Finhacka örterna och blanda med citronsaft och olivolja, smaksätt med salt.
FRÄSCH PÅSKKAAKA. Apelsin, citron och kanderade fruktskal för tankarna till påskklassikern pasha.
FRÄSCH PÅSKKAAKA. Apelsin, citron och kanderade fruktskal för tankarna till påskklassikern pasha.

Påskkaka

Ingredienser

Botten:
12 digestivekex
75 g smör eller olja

Fyllning:
500 g kvarg
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker eller 1 krm vaniljpulver
3 ägg
½ dl citronsaft
½ dl apelsinsaft
2 tsk rivet citronskal
2 tsk rivet apelsinskal
100 g kanderade fruktskal, korinter eller russin (kan uteslutas)
3 msk majsstärkelse (maizena)
150 g crème fraiche

Dekoration:
Chokladmandlar eller påskgodis

Gör så här

  1. Mosa kexen till smulor i en matberedare. Smält matfettet och blanda med kexen. Smörj en kakform med löstagbar kant (cirka 24cm). Tryck ut kexblandningen i formen och sätt den i frysen för att stelna.
  2. Blanda kvarg, socker, ägg, citron- och apelsinskal, saft, majsstärkelse och crème fraiche. Vänd till sist ner de kanderade frukterna.
  3. Häll fyllningen i kakformen och grädda 60 minuter i 175 grader. Låt kakan svalna i formen och lösgör den först när den har svalnat. Dekorera med exempelvis chokladmandlar eller annat påskgodis.
NÅGOT SÖTT. Dessa äggformade skedkakor med brynt smör vill man gärna knapra på under hela påskhelgen. Foto: Maja-Stina Andersson/Marthaförbundet
NÅGOT SÖTT. Dessa äggformade skedkakor med brynt smör vill man gärna knapra på under hela påskhelgen. Foto: Maja-Stina Andersson/Marthaförbundet


Påskiga småbröd med brynt smör

(20-25 st)

Ingredienser:
200 g smör
1 ½ dl socker
2 tsk vaniljsocker
4 ½ dl vetemjöl

Strösocker till ytan

Gör så här:

  1. Smält smöret på medelhög värme och rör med en visp under tiden. Värm smöret tills det har fått en nötig doft och gyllenbrun färg.
  2. Tillsätt socker och vaniljsocker, rör om och låt svalna en liten stund.
  3. Blanda mjöl och soda i en annan skål och tillsätt i smör-sockerblandningen. Rör ihop.
  4. Använd dig av en tesked för att forma äggliknande kakor av degen och sätt dem på en plåt. Grädda i 175 grader i ca 15 minuter eller tills de fått en fin ljusbrun färg.
  5. Låt svalna en stund och rulla sedan i strösocker.
Se alla artiklar