Marthas inspirationspaket: Hållbart klädtänk

Marthas inspirationspaket: Hållbart klädtänk

Alla har vi dem i garderoben – ratade plagg vi inte använder, men som ändå hänger kvar. Oberoende vad orsaken är att dina kläder förblir oanvända, finns det massor som kan göras för att de ska bli nya favoriter. Vill man bli en mer ekologiskt medveten konsument gäller det att försöka klara sig med det man redan har i garderoben. Men vad kan vi göra ifall vi tröttnat på våra kläder? Marthas inspirationspaket hjälper dig på vägen. Utmana dig själv – eller hela din förening eller krets!

Hur konsumerar ni kläder?

Ta en stund inom er förening eller krets och fundera över hur ni konsumerar mode, stil och trender. Här hittar ni förslag på några diskussionspunkter som ni kan utgå från i er diskussion. Passa gärna på att kombinera diskussionstillfället med en Klädbytarkväll, där varje medlem tar med sig fem plagg som hon inte längre använder, och får byta till sig fem nya av någon annans avlagda plagg.

1. Har du koll på din egen stil? 

Beskriv den i fem ord, och fundera på vilka material, färger, mönster och form som är just din stil. Stämmer din stil överens med allt som finns i garderoben, eller har du gjort många felköp?

2. Fundera över de plagg ni har på er – kan ni berätta något om de plaggen? 

Känner ni till var de har producerats, i vilka material de är gjorda eller vem som står bakom designen? Har plagget en historia eller är det anonymt?

3. Vilket är ditt favoritplagg i garderoben?

Varför gillar du just det plagget så mycket?

4. Diskutera vad du själv kan göra för att minska på klädinköpen. 

Låt dig inspireras av våra artiklar och podd-avsnitt på martha.fi

5. Dela med er av egna tips 

Hur gör man om plagg som känns omoderna och hur man bäst sköter om de plagg man har.

Artiklar om klädvård

Poddar om klädvård

Reparera och skapa nytt av gamla textilier

Det är helt naturligt att tröttna på en del av sina gamla kläder, men med några smartha och kreativa tips är det både lätt och billigt att förnya sig. Utgå från era egna garderober. Vad är det som känns fel, vad behöver förnyas? Allt ni hittar hemma kan användas i processen och det bästa är att materialet är gratis: Bylsiga tröjor, kavajer, herrskjortor av stadigt material, gamla gardiner eller trikåtyg som lätt kan saxas till något nytt. Ta mod till dig och pröva dig fram även om du tror att du inte kan. Kläder är mångsidigt och levande material, så låt dig inspireras!

Gör något nytt av gamla jeans eller ylletröja

Ordna en inspirerande kväll där ni tillsammans skapar nytt av plaggen ni inte längre använder. Med följande tips kan de gamla jeansen eller ylletröjan få nytt liv:

Håll en klädkväll

Samla ihop de kläder och skor som behöver omvårdnad, och ordna en kväll där ni i gott sällskap fixar kläderna. Att sy knappar och lappa jeans blir betydligt roligare i sällskap!

  • Sy knappar, instruktioner finns i Garderoben
  • Förkorta jeans, instruktioner finns i Garderoben
  • Ta bort noppor på tröjor
  • Vårda skor

Tips!

Ifall ni vill göra gott för andra kan ni också skänka bort de lappade kläderna till någon annan som behöver dem, eller ordna ett loppis där intäkterna sänks till välgörenhet.

För mera inspiration kan du bläddra i broschyren Garderoben:

Läs Garderoben här

Se alla artiklar