Vad kostar dina kläder, egentligen?

Vad kostar dina kläder, egentligen?

Kläder är en införskaffning som ofta görs med känsla.

Många känner säkert igen sig i situationen: du beundrar en tröja i butiken, provar den, tar ett snabbt beslut och matar in kortet i betalterminalen. Dessutom sparade du pengar, den rabatterade tröjan kostade ju bara 29,90 euro! I all hast glömde du ändå något. Vad stod det på tvättlappen, och vilket material var den sköna tröjan gjord av?

Tröjan blir genast en favorit i garderoben. Du hinner använda den fem gånger, men råkar en hektiskt måndag spilla kaffe på den. Tröjan får ta en sväng via tvättmaskinen och torkstrecket. När du vaknar nästa morgon och skall ta på dig tröjan märker du att den inte längre ser ut som den gjorde innan tvätten. Den mjuka tröjan har blivit noppig, ärmarna kortare och det känns som att den tappat formen. I stället för att ta på dig den lägger du den längst bak i garderoben. Kanske du kan ha den ute på stugan som extra tröja? Vilken tur att den inte kostade mera än 29,90 euro, tänker du.

Forskning visar att den största delen av kläderna som hänger oanvända i vår garderob är trasiga, ser slitna ut eller har tappat formen i tvätten. Då vi kasserar de oanvändbara kläderna tänker vi sällan på vad plagget kostade i slutändan. I exemplet ovan antas att plagget kostade 29,90 euro, men det är inte hela sanningen. Om vi granskar hur många gånger vi använde plagget innan det blev oanvändbart, får vi ett nytt pris på 5,98 europris per användning. Du har alltså betalt 5,98 euro per gång du använde tröjan.

Som jämförelseexempel kan vi ta en tröja som som kostar 100 euro. Plagget är gjort av lammull och på tvättlappen framgår det att plagget kan tvättas i 30 grader. Om man följer instruktionerna borde tröjans livslängd i medeltal landa på 5,4 år. Om man räknar med att tröjan används en gång i veckan under hösten och vintern blir det i genomsnitt 151,2 användningsgånger på 5,4 år, vilket innebär att tröjan kostar oss 0,66 euro per användning. Då vi jämför tröjan som kostade 29,90 euro med tröjan för 100 euro, och räknar med användningsgångerna, kan vi konstatera att den dyrare och kvalitativare tröjan i det långa loppet blev nio gånger billigare.

Har du tänkt på vad kläderna i din garderob kostar? Så räknar du själv ut PPA:
Pris i butik / användningsgånger = pris per användning


Källa: Suomen ymtäristökeskus SYKE, TEXJÄTE 2015


Se alla artiklar