Sy en ryggsäck av gamla jeans

Sy en ryggsäck av gamla jeans

Fynda jeans på loppis eller återvinn dina gamla och sy en ryggsäck. Mönstret kräver en viss sömnadsvana.


Du behöver: 1–2 par jeans, 1 dragkedja, 2 knäppen för justerbara remmar, 2 metallringar

  1. Rita upp en rund form som är aningen plattare undertill, i den storlek du vill ha ryggsäcken. Det här blir mönstret till fram- och baksidan av ryggsäcken. Räkna med 1 cm sömsmån runt alla delar.
  2. Mät längden på dragkedjan. Rita en rektangel som är så bred som du vill att väskan ska vara och så lång som väskans fram- och bakdel är runt, lägg till 4 cm extra för sömsmåner. Mät ut på rektangeln hur lång dragkedjan är, klipp av rektangeln där och klipp den delen som är lika lång som dragkedjan på hälften. De här delarna sys fast på varsin sida av dragkedjan, och sedan sys delen ihop med resten av rektangeln så att det blir en cirkel.
  3. Sprätta bort bakfickorna från byxorna, de sys sedan fast på insidan eller utsidan av väskan för förvaring. Om man vill kan man sy fast korta dragkedjor vid fickornas öppning så går facken att öppna och stänga.
  4. Till behållarna på sidorna mäter man kring en dricksflaska för att få längden på hållaren och sedan en mindre bit som sys fast under så att flaskan inte åker ur. Behållarna sys fast i samband med att man syr ihop listen som utgör djupet på väskan och väskans fram- och baksida.
  5. Klipp ut lagom breda remmar, var knäppena och ringarna sys fast för att få justerbara remmar. Har man inga knäppen mäter man ut lagom långa remmar och syr fast dem som de är. Remmarna sys fast i samband med att man syr ihop listen som utgör djupet på väskan och väskans fram- och baksida.
  6. Linningen från ett par byxor klipper man lagom långa bitar av som fållas, endera med sick-sack eller snedlist, och så sys de fast undertill på väskan. Linningen blir remmar var man kan spänna fast sittunderlag.
Behållare för vattenflaskor.
Justerbara axelremmar.
Byxlinningen har blivit remmar i vilka man exempelvis kan spänna fast sittunderlag.

Mönster: Jennifer Enlund

Se alla artiklar