Från gamla jeans till ny klänning

Från gamla jeans till ny klänning

När jeansen blir uttjänta kan du låta dem få ett nytt liv genom att sy om dem till något snyggt och användbart. Den praktiska klänningen i slitstarkt denimtyg klär de flesta och kan också bäras med exempelvis en långärmad t-tröja.

Du behöver
Två och ett halvt par jeans, en snedlist (alternativt), lämpliga knappar.

Gör så här

  1. Ta dina egna mått eller låt någon hjälpa dig med måttagningen. Mät bröstvidd, midjevidd och höftvidd.
  2. Förstora mönstret till lagom storlek. Observera att mönstret är ritat utan sömsmån, så kom ihåg att räkna in den. Rita utsvängningen enligt pilarna på mönstret, med början från där mönstret går in. Mät ut önskvärd längd från halsurringningen vid axeln.
  3. Sprätta bort linningar, de används senare till knäppningslist. Sprätta upp byxorna i den ena sidosömmen, så att du ser hur stor yta du har att arbeta med. Placera ut mönstret på byxbenet och klipp ut alla mönsterdelar med en centimeters sömsmån kring hela mönsterdelen. Du kan bli tvungen att skarva ihop jeansen för att få mönsterdelarna utklippta.
  4. Sick-sacka eller överlocka kanterna på mönsterdelarna. Sy ihop framdelarna med sidoframdelarna, sidoframdelarna med sidobakdelarna och sidobakdelarna med bakdelen. Sy ärmdelarna sist.
  5. Fålla ärmhålen, halsringningen och fållen, eller sy snedlist utmed ärmhålen, halsringningen och fållen.
  6. Sy fast linningarna i framstycket så att de blir knäppningslister. Sy knapphål på den yttre listen och sy fast knappar på den andra listen.


Se alla artiklar